India - Telefoanele mobile le-au depasit ca numar pe cele fixe

Luni, 25 Octombrie 2004, ora 17:16
892 citiri

Utilizatorii de telefonie mobila indieni au reusit sa preia "controlul", prin numarul care l-a depasit pe cel al abonatilor la liniile fixe traditionale, ceea ce reprezinta un moment de cotitura pentru tara cu un ritm de dezvoltare foarte rapid.Potrivit unui sondaj al revistei "Voice and Data", 45 de milioane de indieni sunt posesori de mobil, in comparatie cu 44 de milioane de abonati ai liniilor fixe.

"A fost nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la 40 de milioane de abonati de telefonie fixa, in timp ce aceeasi cifra de mobile s-a obtinut in numai noua ani si patru luni.

Pietele emergente precum cele ale Indiei si Chinei - singurele tari din lume cu o populatie peste un miliard de locuitori - reprezinta un potential imens pentru operatorii de telefonie mobila care nu mai au loc intr-o Europa saturata de mobile.

Acelasi sondaj prezice ca cel putin alte 110 milioane de mobile isi vor gasi proprietarii in urmatorii trei ani.

Explicatia pentru numarul mare de mobile din India o reprezinta realitatea ca tara este foarte in urma in ceea ce priveste numarul de abonati de telefonie fixa.

"Plantarea" de noi celule de mobil este mult mai ieftina si mai eficienta decat intainderea de mii de kilometri de linii pentru sistemul conventional de telefonie fixa.

Sursa: AFP