Vesti bune: Portarea numerelor de telefon va dura o singura zi

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 19:04
1590 citiri
Vesti bune: Portarea numerelor de telefon va dura o singura zi

Termenul de activare a unui numar portat va fi de maxim o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, iar durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la 10 la 3 zile lucratoare, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.

Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare.

Din momentul intrarii in vigoare a prezentei decizii durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare va fi redusa la 4 ore in loc de 5 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila).

In practica, durata intreruperii serviciului este mai mica, media pe ultimul trimestru fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe si 40 de minute pentru numerele mobile.

Decizia ANCOM introduce si o serie de prevederi legate de portarea prin intermediul unui numar cu caracter provizoriu.

Abonatii se vor putea porta si fara asignarea de catre furnizorul acceptor a unui numar de telefon cu caracter provizoriu spre a fi utilizat pana la momentul realizarii portarii.

Mai mult decat atat, in cazul in care abonatii decid sa accepte un numar provizoriu, decizia ANCOM asigura protejarea acestora, prevazand expres dreptul de a alege in mod real intre continuarea sau nu a relatiilor contractuale cu furnizorul acceptor, in eventualitatea in care procesul de portare nu se finalizeaza, respectiv de a fi informati, in mod corespunzator, asupra consecintelor alegerii lor.

Decizia impune furnizorilor de servicii de comunicatii electronice obligatii suplimentare menite sa evite portarile abuzive si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor informatii referitoare la procedurile de portare, inclusiv in forma tiparita, in cazul in care acestia din urma solicita acest lucru.

Prevederile prezentei decizii vor intra in vigoare in termen de patru luni de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Situatia actuala a numerelor portate

De la lansarea serviciului de portabilitate, la sfarsitul anului 2008 si pana la data de 31 martie 2012 au fost portate 745.662 de numere, din care 507.867 sunt numere de telefonie mobila, 224.600 numere geografice de telefonie fixa si 13.195 numere independente de locatie (pentru telefonie fixa).

Furnizorii de telefonie mobila care au primit cele mai multe numere prin portare sunt Vodafone (176.537), Cosmote (169.492), Orange (156.387), RCS&RDS (4.728) si Telemobil (719).

In ceea ce ii priveste pe furnizorii de telefonie fixa, cele mai multe numere portate au fost castigate de UPC (67.555), RCS&RDS (61.257), Orange (45.501), Vodafone (40.862) si Romtelecom (11.614).

#portare telefon mobil, #termen portare numar telefon, #ANCOM portare numere telefon, #piata de telefonie Romania , #Telecomunicatii