Telefoane Intel vs calculatoare Qualcomm. Cine va castiga?

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 13:18
1749 citiri
Telefoane Intel vs calculatoare Qualcomm. Cine va castiga?

Intel Corp vrea sa intre pe teremenul dominat de Qualcomm lansandu-se pe piata cip-urilor pentru telefoane mobile. Nici Qualcomm nu se lasa mai prejos, lansand calculatoare pe baza cip-urilor produse de companie. Totul in aceeasi zi.

Pe 10 ianuarie, directorul executiv al Qualcomm, Paul Jacobs va sustine prezentarea primelor notebook-uri cu cip-uri create de companie. In aceeasi zi, Paul Otellini, CEO al Intel va prezenta prima gama de telefoane mobile care va functiona cu cipuri Intel, intrand astfel pe o piata dominata de Qualcomm, scrie Bloomberg.

Popularitatea smartphone-urilor si tabletelor a dus la "coliziunea" celor doua companii. Piata telefoanelor mobile cu cip-uri va inregistra o crestere de 40 de procente, urmand sa atinga 29,9 miliarde de dolari pana in 2015, potrivit Linley Group.

Intrucat numarul persoanelor care utilizeaza dispozitivele mobile pentru conexiune la internet a crescut, Intel nu isi poate permite sa ramana numai in domeniul calculatoarelor.

"Pentru Intel, este un domeniu in care e obligatoriu sa intre. Nu pariati impotriva unui dispozitiv cu aceleasi functii ca ale calculatorului, dar care se potriveste in buzunar. Eu fac mai multe pe smartphone-ul meu decat orice alt dispozitiv", a spus analistul Jim McGregor.

De ani de zile, procesoarele Intel nu a reusit sa castige teren pe piata telefoanelor mobile, din cauza ca acestea consumau prea multa energie de la dispozitivele pe care utilizatorii doreau sa le foloseasca pentru cat mai multe zile fara a le incarca. In aceeasi situatie se afla si Qualcomm, dar si alte companii producatoare de telefoane mobile, care nu au avut success pe piata calculatoarelor, dominata de Intel.

Succesul iPad-ului Apple, care ruleaza smartphone bazat pe cipuri ARM le-a dovedit utilizatorilor ca pot avea aceeasi performanta pe telefoanul mobil, ca si pe un calculator.

In incercarea de a face concurenta Apple, si Microsoft pune presiune pe Intel pentru reinnoirea gamei de produse. Dupa ce a utilizat multi ani la rand tehnologia Inter x86, un posibil parteneriat ar putea aduce pe piata "Wintel", sistemul de operare Windows 8 care poate fi utilizat pe cip-urile ARM.

Trecerea PC-urilor la un sistem bazat pe cip-uri ARM ar putea costa Intel 2,2 miliarde de dolari, sustin analistii de la Lazard Capital Markets.

Conform Qualcomm, consumatorii se asteapta ca laptopurile sa se comporte la fel ca telefoanele lor, permitandu-le accesul la internet de oriunde ar fi. Acest lucru ar fi un avantaj pentru tehnologia Qualcomm, ale caror cipuri sunt special create pentru smartphone-uri.

Intel spune ca avantajul este insa de partea lor, din moment ce smartphone-urile se aseamana din ce in ce mai mult cu computerele.

Parerile specialistilor raman impartite, unii asteptand cu inters lansarea mobilelor Intel, altii a computerelor cu sistemul Qualcomm.

#telefoane Intel, #calculatoare Qualcomm, #cip Intel, #cip Qualcomm , #Telecomunicatii