Tarifele pentru apelurile internationale in UE se plafoneaza din 15 mai

Marti, 14 Mai 2019, ora 14:58
3780 citiri
Tarifele pentru apelurile internationale in UE se plafoneaza din 15 mai
Foto: CC0 Creative Commons

Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre alte state din Spatiul Economic European (SEE) vor fi plafonate incepand din 15 mai, la 0,19 euro/minut (fara TVA), respectiv 0,06 euro/SMS (fara TVA), a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), intr-un comunicat transmis marti AGERPRES.

Spatiul Economic European cuprinde statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Potrivit sursei citate, plafoanele se aplica doar apelurilor si SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor incluse in abonamente sau extraoptiuni.

"Totusi, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse in abonamente/ (extra) optiuni, tarifele aplicabile trebuie sa respecte plafoanele reglementate. Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile si SMS-urile catre numere cu tarif special din SEE ar putea depasi valoarea plafoanelor reglementate, pentru ca in acest caz tarifele contin si alte costuri decat cele aferente comunicatiilor (de exemplu, costul serviciului de continut oferit la respectivul numar) . De asemenea, furnizorii pot propune oferte alternative care sa contina apeluri sau SMS-uri, atat in SEE, cat si in afara SEE, la tarife mai ridicate decat plafoanele reglementate pentru SEE. Aceste oferte alternative trebuie, insa, sa fie alese in mod expres de consumatori. In plus, consumatorii au dreptul sa revina, in mod gratuit, la plafoanele reglementate pentru apelurile si SMS-urile catre numere din SEE in cazul in care au ales o oferta alternativa pentru serviciile de comunicatii internationale", se arata in comunicatul ANCOM.

Arbitrul pietei telecom precizeaza, totodata, ca tarifele plafonate se aplica pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene, precum si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, acestea fiind valabile inclusiv pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre anumite teritorii europene "indepartate', respectiv catre Guyana Franceza, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, precum si catre insulele Lland.

"Reglementarea europeana se aplica, deocamdata, inclusiv pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv catre Gibraltar", se mentioneaza in comunicat.

ANCOM noteaza ca apelurile si SMS-urile internationale in interiorul SEE sunt diferite de "Roam like at home" (RLAH).

Astfel, in primul caz, utilizatorul efectueaza apeluri sau transmite SMS-uri, atunci cand se afla in statul de unde a achizitionat abonamentul/cartela preplatita, catre destinatii (numere) din oricare alt stat din SEE.

In ceea ce priveste "Roam like at home'' utilizatorul beneficiaza de servicii de comunicatii electronice atunci cand calatoreste in alt stat din SEE decat cel din care a achizitionat abonamentul/cartela preplatita.

#tarife apeluri UE, #plafon tarife apeluri UE , #Telecomunicatii

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Revoluția AI, văzută de un politician cu sânge de antreprenor digital. "Ne îndreptăm spre o democratizarea a AI-ului. Vom avea fiecare 200 de oameni virtuali”
  2. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  3. Un iPhone cu aplicația TikTok instalată se vinde în SUA la prețul unui apartament în București
  4. Cel mai mare atac DDoS din istorie zguduie lumea. Un semnal de alarmă pentru securitatea cibernetică globală
  5. Primul meteorit înregistrat cu sunet și imagine a lovit Pământul în Canada. Descoperire istorică surprinsă de o cameră Ring
  6. 5 funcții ale telefonului care îți pot salva viața în situații de urgență
  7. Cum a transformat poliția aplicația Waze într-o capcană pentru șoferi! „Orașul albastru” și lupta împotriva șoferilor băuți
  8. Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
  9. Un nume gigant în tech face predicția anului: „Oamenii se vor sătura de inteligența artificială în telefoane și dispozitive”. De ce spune că Europa își pierde relevanța
  10. Un sucevean păgubit cu 36.000 de lei în urma unei înșelăciuni online! Poliția avertizează asupra metodelor noi de fraudă