Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarifele de interconectare pentru telefonia mobila scad de la 1 septembrie

Tarifele de interconectare pentru telefonia mobila scad de la 1 septembrie


Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, de la 1 septembrie 2012, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat joi Autoritatea Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%.

Potrivit ANCOM, operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil si Vodafone Romania, respectiv toti furnizorii activi de retele si servicii de telefonie mobila destinate publicului din Romania, acestia fiind identificati de ANCOM ca avand putere semnificativa pe pietele terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.

Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

O analiza realizata de ANCOM in anul 2011 a evidentiar ca toti cei sase furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie mobila, activi in Romania, detin putere semnificativa pe piata de gros a terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.

ANCOM a impus tuturor acestor furnizori obligatia de a respecta anumite plafoane maxime pentru tarifele serviciilor de interconectare, se arata in comunicatul ANCOM.

In urma reglementarilor, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce in Romania a scazut in termeni nominali cu peste 70%, din 2003 si pana in prezent.

Anul 2013 va marca noi evolutii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce, atat la puncte fixe cat si la puncte mobile. Potrivit ANCOM, cuantumurile si viteza reducerilor vor fi definitivate in urma consultarilor publice nationale si europene.

Situatia pietei de telefonie mobila din Romania in 2011

Numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila din Romania era de 23,4 milioane la sfarsitul anului 2011, in scadere cu 4% fata de cel inregistrat la finele lui 2010. De asemenea, numarul cartelelor preplatite active a scazut in 2011 cu 6%, ajungand la 14,05 milioane, in timp ce numarul abonamentelor persoanelor fizice a scazut cu 3% (pana la 6,42 milioane), iar numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungand la 2,94 milioane), in comparatie cu valorile inregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la sfarsitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori si a fost calculata pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului desfasurat in 2011.

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde RON).

Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in aceasta perioada au atins suma de 470 milioane euro (1,97 miliarde RON), reprezentand 13,3% din valoarea pietei de comunicatii electronice, in timp ce operatorii de telefonie fixa au obtinut 0,05 miliarde euro (0,23 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentand 1,5% din valoarea pietei de comunicatii electronice.

Cinci operatori telecom au depus oferte pentru licentele de telefonie mobila

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2201 ori