Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sorin Grindeanu, proaspat numit sef la ANCOM, reduce un tarif de baza in telefonie, la solicitarea Comisiei Europene

Sorin Grindeanu, proaspat numit sef la ANCOM, reduce un tarif de baza in telefonie, la solicitarea Comisiei Europene


Tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata din Romania va scadea la 0,84 eurocenti/minut, fara TVA, incepand cu data de 1 mai 2018, se arata intr-un document supus consultarii publice de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Intrucat realizarea unui nou model de cost, care sa reflecte costurile eficiente ale furnizarii serviciilor de terminare la puncte mobile si sa permita stabilirea unor tarife perfect adaptate pietei romanesti este un proces de durata, ANCOM propune, ca masura tranzitorie, un tarif determinat prin benchmarking european.

Tariful stabilit astfel de Autoritate reprezinta media tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene pe baza unui model de cost LRIC pur, ceea ce ofera un suport adecvat pentru o masura temporara, pana cand se vor stabili tarifele bazate pe costurile incrementale evitate, printr-un nou model de cost", se arata intr-un comunicat de presa al ANCOM, transmis vineri AGERPRES.

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor in propriile retele (Lycamobile S.R.L. - operator de retele mobile virtuale "complet", Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A, respectiv Vodafone Romania S.A.) va fi, incepand cu data de 1 mai 2018, de 0,84 eurocenti/minut, fara TVA.

ANCOM precizeaza ca solutia propusa adreseaza observatiile Comisiei Europene si are, de asemenea, avantajul ca poate fi implementata mai rapid decat realizarea noului model de cost (cel putin 18 luni).

De asemenea, anul viitor, Autoritatea va initia procedura de dezvoltare a unui nou model de cost de tip LRIC pur, care sa reflecte costurile eficiente ale furnizarii serviciilor de terminare la puncte mobile, in acord cu principiile Recomandarii Comisiei Europene privind tarifele de terminare.

"Propun reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile incepand cu data de 1 mai 2018, de la 0,96 eurocenti/minut la 0,84 eurocenti/minut, tarif care va fi practicat pana la data la care ANCOM va finaliza noul model de cost LRIC pur. Decizia Autoritatii vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeana pe aceasta tema, dar si ca urmare a faptului ca actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE, tehnologie care castiga tot mai mult teren in Romania, aducand castiguri de eficienta", declara Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, fost premier PSD.

Potrivit sursei citate, in urma consultarii europene desfasurate in perioada octombrie-noiembrie 2017, ANCOM a renotificat si a primit avizul favorabil al Comisiei Europene pe marginea masurilor de identificare a pietelor relevante de gros corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Astfel, ANCOM a emis decizia nr. 1085/2017 privind identificarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Prin aceasta decizie, ANCOM a identificat cinci piete relevante de gros corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in retelele publice de telefonie.

Pentru toate aceste piete, Autoritatea mentine sau, dupa caz, impune unele obligatii corelate problemelor concurentiale identificate, precum obligatia de transparenta, de nediscriminare, de control al tarifelor si de fundamentare a acestora in functie de costuri (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare), precum si obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate.

Tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile in retelele publice de telefonie pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pana la data de 31 ianuarie 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4053 ori