Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roaming-ul se ieftineste. Ce tarife se aplica de la 1 iulie

Roaming-ul se ieftineste. Ce tarife se aplica de la 1 iulie


Toti operatorii de telefonie din Romania care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi obligati ca, de la 1 iulie 2013, sa aplice noi tarife maxime clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru si utilizeaza telefonul in roaming, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA).

Conform noului grafic de tarifare, pretul pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA).

Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European si al Consiliului privind roaming-ul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii.

Noile tarife se vor aplica automat pentru toti utilizatorii de telefonie cu serviciul roaming activat

Aplicarea noilor tarife se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si utilizeaza planurile tarifare de baza, adica cele carora li se aplica Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS si date, neimplicand incheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putand fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.

"Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte, dar ei pot in acelasi timp sa puna la dispozitia clientilor proprii si alte oferte. Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preturi diferite, si exista adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanta. Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor sale", se mentioneaza in comunicatul ANCOM.

Persoanele care calatoresc in afara granitelor UE si utilizeaza servicii de telecomunicatii primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up in cazul, in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales in prealabil.

De asemenea, la intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, utilizatorul va primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atat pentru serviciul de voce, cat si pentru serviciile de date.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2586 ori