Numarul de conexiuni la internet a crescut in prima jumatate a lui 2011

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 13:37
1126 citiri
Numarul de conexiuni la internet a crescut in prima jumatate a lui 2011
Catalin Marinescu, presedintele ANCOM

Piata serviciilor de acces la internet in banda larga continua trendul ascendent pe mai multe segmente, valoarea ratelor de crestere depasind cresterile inregistrate in cel de-al doilea semestru al anului 2010, conform datelor publicate marti de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), valabile pentru prima jumatate a anului 2011.

Numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,13 milioane, inregistrand o crestere de 4,4% pe parcursul primului semestru din 2011, dublu fata de rata de crestere inregistrata in semestrul precedent.

Cele mai importante cresteri au vizat conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+7%, pana la 0,94 milioane conexiuni) si conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (+7%, pana la 1,70 milioane conexiuni).

In acelasi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au inregistrat o scadere de 5%, pana la 0,4 milioane.

Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 2,75 milioane de conexiuni (88%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizeaza fibra optica pana la locatia utilizatorului final sau pana la un anumit punct in apropierea locatiei utilizatorului final, in continuare conexiunea fiind realizata prin intermediul altor tehnologii (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru facand posibila oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet. Celelalte 12 procente sunt conexiuni care utilizeaza suporturile din cablu coaxial/fire metalice torsadate/cablu UTP/FTP/radio sau alte mijloace.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori (numarul total de conexiuni/numarul de locuitori ai Romaniei) a atins nivelul de 14,6% la jumatatea acestui an, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii (numarul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numarul de gospodarii din Romania) a crescut la 38,7%.

In prima jumatate a anului 2011, numarul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a inregistrat usoare scaderi (-1%), in timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au inregistrat o crestere de 5%. Din cele 3,13 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe raportate la jumatatea anului 2011, 2,83 milioane erau folosite de abonati persoane fizice, in timp ce 0,3 milioane conexiuni erau instalate persoanelor juridice.

In ceea ce priveste viteza de transfer, 98% dintre conexiunile de acces la internet in banda larga aveau o viteza de transfer de cel putin 2 Mbps, in timp ce 62% de cel putin 10 Mbps.

Internetul mobil

Conform datelor furnizate de cei sase furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 3,53 milioane, in crestere cu 18% fata de finalul anului 2010.

Astfel, s-au raportat 2,56 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 0,97 milioane conexiuni active in banda larga la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB.

Numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G era de aproximativ 5,1 milioane la 30 iunie 2011.

Numarul de furnizori de servicii de acces la internet operationali la jumatatea anului 2011 s-a ridicat din nou peste 1.000, dupa scaderea inregistrata in anul 2010.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

#ancom, #conexiuni internet, #statistici internet , #Telecomunicatii