Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Numarul de abonati la telefonia fixa a crescut cu 4% anul trecut

Numarul de abonati la telefonia fixa a crescut cu 4% anul trecut


Numarul de abonati la telefonia fixa a crescut cu 4% in 2011, ajungand la 4,04 milioane, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de linii de acces (posturi telefonice), care a atins valoarea de 4,69 milioane, se arata intr-un raport publicat miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Raportul ANCOM a fost realizat pe baza datelor raportate de cei 49 de furnizori activi de telefonie fixa, in cea de-a doua jumatate a anului 2011.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori, calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei, a ajuns la 24,6%. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii, calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania, a ajuns la 54,1%.

Din cele 4,69 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane apartin abonatilor persoane fizice, ceea ce reprezinta o crestere de 3,8% comparativ cu sfarsitul anului 2010. 0,85 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice, in crestere cu 5,4% fata de anul 2010.

In 2011, volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere de 14%, ajungand la sase miliarde minute.

Astfel, traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere de 19%, pana la aproximativ 3,5 miliarde de minute, iar traficul catre alte retele fixe a scazut cu 14%, pana la un miliard de minute. Traficul catre retelele internationale a scazut cu 4%, ajungand la 280 milioane de minute.

Singura categorie principala de trafic care a inregistrat o crestere in anul 2011 a fost traficul de voce catre retele mobile, care a crescut cu 5%, pana la 1,1 miliarde minute.

In cea de-a doua jumatate a anului 2011, fiecare apel initiat de pe telefonul fix a durat in medie trei minute si zece secunde, in scadere cu patru secunde fata de prima jumatate a anului 2011. In aceeasi perioada, traficul de voce mediu lunar per linie de acces a scazut cu noua minute, de pe fiecare linie efectuandu-se lunar convorbiri ce au insumat o ora si 42 minute.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 951 ori