Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea licitatiei pentru licentele de telefonie se aproba miercuri

Legea licitatiei pentru licentele de telefonie se aproba miercuri


Guvernul va discuta in sedinta de miercuri actul normativ prin care se reglementeaza modul de derulare a licitatiei pentru acordarea licentelor de comunicatii mobile si costurile acestora, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

Ministrul a adaugat ca nu vor fi efectuate schimbari in conditiile anuntate de autoritatea de reglementare: "Preturile de pornire au fost mentinute. Licentele vor fi castigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licentelor de telefonie mobila. Aceste licente permit introducerea serviciilor de telecomunicatii din generatia a patra (4G). Sper ca pana la finele luniii august sau pana la inceputul lunii septembrie licitatia sa se incheie", a spus Nica.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta, in martie, ca preturile de pornire pentru cele 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Licitatia va include 42 de licente de frecvente

La licitatie vor fi prezentate 42 de licente de frecvente, valabile 15 ani, dintre care sase sunt in banda de 800 MHz, sapte in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si trei licente in banda de 2.600 MHz, potrivit Mediafax.

Orange, Vodafone si Cosmote, cei trei operatori de telefonie mobila ce activeaza pe piata din Romania, utilizeaza in prezent aceste frecvente, in afara de cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generatia a patra (4G) de 2.600 MHz.

La licitatie vor mai fi scoase 11 licente de frecvente de 900 si 1.800 MHz, pe o perioada de 15 luni, utilizate in prezent de Vodafone Romania si Orange Romania.

Procesul de licitatie va fi transparent, urmand sa aiba aceeasi metodologie ca si in Germania, Marea Britanie sau Franta. Fiecare operator interesat va depune o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile.

Orange, Cosmote si Vodafone utilizeaza benzi de frecvente intre 880 si 960 MHz pentru furnizarea serviciilor 2G

In prezent, benzile de frecvente cuprinse intre 880 si 960 MHz sunt utilizate de Cosmote Romania, Orange Romania si Vodafone Romanie pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii de generatia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Guvernul a decis in 2011 sa prelungeasca perioada de valabilitate a licentelor 2G cu un an, pana la 31 decembrie 2012. Fiecare operator a trebuit sa achite o taxa de 6,4 milioane de euro.

Primele doua licente 2G au fost castigate in 1996 de Vodafone Romania (fost Mobifon) si Orange Romania (fost Mobil Rom) si au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari pentru utilizarea licentei in ultimii 15 ani.

A treia licenta 2G este operata de Cosmote Romania (fost Cosmorom) si expira la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari pentru utilizarea licentei.

Cei trei operatori furnizeaza servicii 2G si in benzile de frecvente cuprinse intre 1.710 si 1.840 MHz.

Vodafone, Orange, RCS&RDS si Telemobil detin licente 3G

Vodafone si Orange mai detin drepturi de utilizare a frecventelor si in banda de frecvente de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele doua licente 3G au fost acordate in anul 2005 si au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenta s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte doua licente 3G in banda de frecvente de 2.100 MHz au fost acordate la inceputul anului 2007, tot in urma unei proceduri de selectie comparative, operatorilor RCS&RDS si Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1422 ori