Basescu: Autoritatile din Romania nu sunt pregatite pentru extinderea 4G

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 14:36
1542 citiri
Basescu: Autoritatile din Romania nu sunt pregatite pentru extinderea 4G

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca una dintre temele Consiliului European se refera la comunicatiile in sistem 4G, o problema cu care Romania se confrunta in acest sens fiind decalajul tot mai puternic intre sectorul privat si administratie.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la plecarea spre Bruxelles, ca reuniunea Consiliului European de joi si vineri trateaza cateva teme extrem de importante pentru Romania, si anume dezvoltarea economiei digitale, promovarea inovarii si cresterea pietei unice a serviciilor digitale.

Potrivit sefului statului, cateva elemente de mare interes se refera la extinderea retelei de banda larga, extindere care in Romania se afla in plin proces.

"Romania are una dintre cele mai mari cresteri din Europa, dar, din pacate, nivelul este sub nivelul de acoperire pe care il au statele dezvoltate", a mai spus Basescu, precizand ca, in media vechilor membri UE, banda larga acopera aproximativ 75% -76% din utilizatori, pe cand in Romania nivelul este de circa 46%, cu cea mai mare crestere din UE, in anul trecut, aproximativ 6% crestere.

Traian Basescu a mai spus ca extrem de importanta va fi abordarea comunicatiilor in sistem 4G, lucru care in Romania a inceput sa se intample.

"In ceea ce priveste agenda digitala, Romania are o mare problema, decalajul tot mai puternic care se creeaza intre sectorul privat, capabil sa extinda retelele 4G sau retelele de banda larga si administratie", a declarat seful statului, aratand ca faptul ca nu se produce acea cuplare a capacitatii administratiei de a valorifica extinderea retelei de banda larga este un lucru asupra caruia Guvernul trebuie sa mediteze si, mai mult decat atat, sa actioneze.

Romania are un nivel foarte slab al interconectarii bazelor de date

Potrivit sefului statului, serviciile digitalizate sunt mult mai putine decat ce ar putea sa ofere statul, precum servicii pentru populatie, adeverinte, cuplarea bazelor de date. "In momentul de fata noi avem un foarte slab nivel al interconectarii intre bazele de date", a mai spus el.

Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca una dintre problemele sensibile, si problema politica de prima marime, este reglementarea realizarii pietei unice digitale a Uniunii Europene, extrem de importanta pentru "compatibilizarea retelelor statelor membre".

"In ceea ce ne priveste, un element extrem de important va fi legat si de securizarea datelor care circula intr-o retea digitala europeana, cum se va realiza securizarea datelor", a mai afirmat seful statului, mentionand ca aceasta nu este o problema pentru Consiliul European, ci pentru Consiliul Uniunii Europene.

Potrivit sefului statului, un al doilea subiect de pe agenda Consiliului se refera la situatia economica si sociala din Uniunea Europeana, cu accent pe masurile pentru reducerea somajului in randul tinerilor, in cadrul caruia se va face o analiza a stadiului de pregatire pentru utilizarea finantarilor care vor fi disponibile de la 1 ianuarie 2014.

#Basescu 4G, #implementare 4G Romania, #servicii digitale Romania, #economie digitala Romania , #Telecomunicatii