Banii de la BCE nu si-au atins scopul

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:59
1755 citiri
Banii de la BCE nu si-au atins scopul

In ciuda eforturilor Bancii Centrale Europene de a impulsiona piata creditelor pe intregul continent prin oferirea unui imprumut pe trei ani bancilor din zona, cresterea sectorului de imprumuturi a incetinit pana la o rata anuala de 1,1 procente, de la 1,5% in ianuarie.

Cele 529,5 miliarde de euro imprumutate de BCE bancilor europene au avut aceeasi soarta ca prima transa imprumutata in decembrie 2011: s-au intors la BCE sub forba de depozite, au fost investite in titluri de stat ori au ramas in cuferele bancilor.

Intentia BCE de a revitaliza pietele pare sa fie fara succes pentru a doua oara, dar Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale, si-a exprimat speranta ca bancile vor oferi credite ieftine companiilor mici.

Chiar daca impactul imprumutului de 1 trilion de euro (valoarea totala a celor doua transe) asupra creditarii a fost minim, majoritatea economiilor europene sunt de acord ca banii primiti au redus presiunea asupra bancilor si au ajutat la evitarea unei incapacitati de creditare care ar fi creat probleme serioase in zona euro.

Reactiile intarzie sa apara

Datele facute publice de BCE indica faptul ca pietele inca nu au reactionat la infuziile de capital, cresterea asteptata a nivelului creditarii intarziind sa apara.

Lideri ai Bancii Centrale au declarat recent ca nu se asteptau ca banii imprumutati bancilor, prin cele doua masuri din decembrie si februarie, sa ajunga la consumatori imediat. Comparativ cu luna ianuarie, imprumuturile destinate sectorului privat au scazut cu aproximativ 8 miliarde euro in februarie, dar nivelul este totusi mai mare decat in 2011.

"Suntem inca intr-o perioada de deficit de credibilitate. Bancile inca nu sunt sigure de climatul economic, de masura in care masurile luate in diferite tari au adus situatia cat de cat la normal. A aparut amenintarea Spaniei, apar alegerile prezidentiale din Franta, deci e o perioada in care credibilitatea mediului investitional ramane pentru banci inca la un semn de intrebare", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Dupa parerea sa, perioada scursa de la cea de-a doua transa de imprumut a BCE, a fost prea scurta. "Cred ca trebuie sa mai treaca cel putin vreo doua saptamani, pana la o luna, pana cand bancile se vor lamuri cu trendul pe care economia europeana il are."

BCE a raportat scaderi importante ale creditarii in Spania, Portugalia, Irlanda si alte tari care au probleme din cauza nivelului cheltuielilor bugetare. O incetinire a nivelului creditarii s-a inregistrat si in Germania, care a reusit, in cea mai mare parte, sa evite efectele crizei datoriilor suverane.

Totusi, decizia BCE de a acorda o doua transa de imprumut bancilor europene a fost una buna.

"Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumute la niste dobanzi foarte convenabile", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

"In ultima instanta, bancile care apeleaza la imprumut, iau banii de la BCE si ii folosesc sa cumpere titluri de stat spaniole sau italiene, ceea ce inseamna ca ele isi fragilizeaza portofoliul. Situatia tarilor respective nu se schimba pe fond. E un instrument cu dublu tais si e greu de spus cand se atinge limita care il face periculos," sustine analistul financiar.

Mihai Muresian, director de Tranzactionare al Intercapital Invest, a declarat pentru Business24 ca masurile luate de BCE sunt bune, dar trebuie urmarit ce vor face bancile cu banii obtinuti imprumut, in conditiile in care anterior banii s-au intors catre BCE.

"Ei doar le-au replasat catre BCE pentru ca nu au avut o nevoie atat de mare pentru aceste fonduri. Dar situatia macroeconomica s-a mai detensionat in ultima perioada", declara Muresian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut bce, #imprumut BCE banci europene, #creditare europa bani BCE , #Telecomunicatii