Apelurile video 3G au crescut cu 81,5% in prima jumatate a lui 2011

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 13:41
1023 citiri
Apelurile video 3G au crescut cu 81,5% in prima jumatate a lui 2011

Apelurile video 3G au crescut in primele sase luni cu 81,5% pana la valoarea de 1 milion de minute, potrivit unui raport publicat marti de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Conform datelor raportate de cei sase operatori de telefonie mobila, in prima jumatate a acestui an a scazut numarul utilizatorilor activi, dar au crescut traficul, durata medie a unui apel, precum si numarul de SMS-uri, MMS-uri si apeluri video 3G. Potrivit ANCOM, acestea din urma au inregistrat cea mai importanta rata de crestere, de 81,5%, pana la valoarea de 1 milion de minute.

In primul semestru al anului, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,2% fata de finalul anului 2010, ajungand la 23,6 milioane. Totodata, numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,5%, iar numarul abonamentelor persoanelor fizice s-a diminuat cu 2,2%, in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 1,4%.

Rata de penetrare a pietei este peste 100%

In plus,rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la jumatatea acestui an era de 110,2% de locuitori.

Desi numarul total de utilizatori a scazut, traficul de voce a continuat sa creasca in sectorul telefoniei mobile, ajungand la 28,6 miliarde minute, cu 7,8% mai mult decat in ultimele sase luni ale anului 2010.

"Din traficul total de voce realizat in prima jumatate a anului, 85,7% (24,5 miliarde minute) a fost reprezentat de traficul in retelele proprii ale operatorilor, in crestere cu 8,8% fata de ultimul semestru al anului 2010. Atat traficul realizat catre retelele de telefonie fixa, cat si cel catre retelele internationale, au inregistrat cresteri - cu 12,5% (1,1 miliarde minute), respectiv 6,9% (272 milioane minute), in timp ce traficul catre alte retele de telefonie mobile a inregistrat o scadere de 1,7% (2,7 miliarde minute)", se mentioneaza in raport.

Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute si 23 de secunde

Potrivit ANCOM, utilizatorii de cartele preplatite au efectuat 55% din traficul total. Restul, de 45% din traficul total, a fost realizat de utilizatorii de abonamente, persoanele fizice efectuand 31% din total, iar persoanele juridice 14%.

Durata medie a unui apel originat in retelele publice mobile a inregistrat cresteri semnificative, indiferent de reteaua in care s-a terminat apelul.

Durata medie a unui apel a crescut la 2 minute si 23 de secunde fata de nivelul mediu de 2 minute si 12 secunde inregistrat in a doua jumatate a anului 2010. Durata medie a unui apel efectuat de catre utilizatorii de cartele preplatite a fost mai mare (02:40) decat durata medie a unui apel initiat de utilizatorii de abonament (02:07)", se mai spune in raport.

In medie, in primul semestru al anului 2011, un utilizator a realizat convorbiri de 3 ore si 19 minute lunar de pe telefonul mobil, in crestere cu 9% si a transmis 36 de mesaje SMS lunar, in crestere cu 33,4%. Potrivit ANCOM, acest lucru demonstreaza faptul ca operatorii au reusit sa isi reconfigureze ofertele, adaptarea lor la noua realitate economica stimuland cresterea traficului, in ciuda scaderilor inregistrate de baza de clienti.

Peste 5 miliarde de SMS-uri trimise in prima parte a anului

In prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise - in crestere cu 31,9% fata de a doua jumatate a anului 2010. Din totalul de mesaje scrise, 77% au fost transmise de catre utilizatorii de cartele preplatite, in timp ce doar 23% au fost transmise de catre utilizatorii de abonamente, mesajele scrise transmise in propria retea detinand o pondere majoritara de 93,2%.

In ceea ce priveste utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au inregistrat o scadere de 12,3%, ajungand astfel la 140 de milioane minute (atat apeluri efectuate, cat si apeluri primite) in timp ce traficul de SMS in roaming a scazut cu 10,5%, ajungand la 46 de milioane de SMS-uri trimise. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 57 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 42 de secunde.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii furnizate prin intermediul retelelor publice mobile terestre pe baza activitatilor comerciale desfasurate in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2011.

#ancom, #apeluri video 3G, #SMS statistici , #Telecomunicatii