ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor de interconectare pentru telefonie

Joi, 29 August 2013, ora 17:23
1373 citiri
ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor de interconectare pentru telefonie

ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.

"ANCOM a publicat astazi (joi, n.r.) spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania, respectiv 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

Tarifele de interconectare, "cheia" concurentei in telecom

La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

"Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential", a declarat, in comunicat, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit sursei citate, concurenta a condus spre tarife tot mai mici - in prezent consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenti/minut - dar a si stimulat operatorii de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga.

In plus, anticipand evolutiile viitoare ale pietei de comunicatii din Romania, furnizorii de retele de comunicatii mobile si-au majorat substantial anul trecut portofoliile de frecvente radio. La randul lor, furnizorii de retele de comunicatii fixe au investit in retele performante, capabile sa ofere clientilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeana in Agenda Digitala.

#ANCOM reducere tarife interconectare, #tarife interconectare telefonie mobila, #tarife interconectare Romania, #preturi operatori telefonie mobila , #Telecomunicatii