ANCOM: Cum va fi licitatia pentru furnizarea de telefonie mobila

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:43
1556 citiri
ANCOM: Cum va fi licitatia pentru furnizarea de telefonie mobila

In acest an, ANCOM va scoate la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.

Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

"Autoritatea si-a propus ca prin licitatie sa stabileasca si sa obtina valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman si sa stimuleze concurenta, investitiile si inovatia pe piata de comunicatii. In plus, mecanismul a fost gandit astfel incat sa ofere conditii perfect egale atat tuturor jucatorilor actuali din piata romaneasca de comunicatii, cat si potentialilor nou-veniti si va fi consultat la nivel intern si international cu maxima transparenta si deschidere", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Vor fi scoase la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz.

Se vor acorda licente de utilizare pe perioade de 15 ani, cu incepere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvente, dar si licente pe termen mai scurt, pana la 5 aprilie 2014, pentru frecventele din benzile de 900 si 1800 de MHz care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz.

In acest fel, toate frecventele in discutie vor deveni disponibile la acelasi moment, iar licitatia pentru drepturile de utilizare cu durata de 15 ani va fi echitabila atat pentru jucatorii actuali, cat si pentru potentialii nou-veniti.

Cat vor plati operatorii?

ANCOM a redactat si un proiect de hotarare de Guvern care sa stabileasca pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.

In vederea stabilirii valorilor minime ale licentelor, ANCOM a analizat mai multe surse de informatii si a observat cu atentie rezultatele licitatiilor recente desfasurate in Uniunea Europeana.

Preturile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de catre Guvern si aprobate printr-o hotarare de guvern.

Castigatorii blocurilor din benzile de 800 si 900 MHz vor avea obligatii de acoperire cu prioritate a unor procente minimale din populatia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fara acoperire cu servicii de comunicatii mobile, intr-un anumit termen si obligatii de acoperire a unui procent minim din populatia Romaniei cu servicii de comunicatii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.

ANCOM propune ca alocarea spectrului sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva, care presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta pe anumite benzi, daca anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau daca oferta este similara cu cererea.

In cazul in care exista cerere mai mare decat spectrul disponibil intr-o anumita banda de frecvente se decide intrarea in rundele primare de licitare. In fiecare runda primara, ofertantii care doresc sa liciteze in continuare vor comunica unei Comisii de licitatie blocurile pentru care raman in competitie, pretul fiind automat crescut la fiecare runda pentru tipul de blocuri pentru care cererea e mai mare ca oferta. Rundele primare se reiau in acest fel pana in momentul in care numarul de blocuri cerute este egal cu numarul de blocuri disponibile sau mai mic decat acesta pentru toate tipurile de blocuri.

Daca in aceasta faza raman si blocuri neacordate, se trece la organizarea rundelor suplimentare, faza in care se ofera sume exclusiv pentru aceste blocuri. Sumele ofertate nu pot fi mai mici decat ultima suma ofertata pentru respectivul bloc sau taxa initiala.

Daca nu mai exista blocuri suplimentare nealocate sau oferte pentru blocurile suplimentare ramase nealocate, se poate trece in runda de alocare. Daca in rundele anterioare ofertantii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvente (fara localizare in banda de frecventa), in aceasta runda se stabileste pozitia fiecarui bloc in banda. Si in aceasta runda, se pot face oferte financiare nominale, daca mai multi ofertanti castigatori doresc un anumit plasament in banda al blocurilor castigate.

#operatori telefonie mobila, #preturi telefonie mobila, #licente telefonie mobila , #Telecomunicatii