Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Activarea unui numar portat in Romania, maxim o zi

Activarea unui numar portat in Romania, maxim o zi


Termenul de activare a unui numar portat va fi, incepand de luni, de maxim o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, iar durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la zece la trei zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii(ANCOM).

Decizia ANCOM privind modificarea conditiilor tehnice si comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat in vigoare la data de 2 septembrie 2012.

Astfel, termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.

Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare.

Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare se reduce la patru ore in loc de cinci ore (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la trei ore in loc de patru ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila).

In practica, durata intreruperii serviciului este mai mica, media pe semestrul I din 2012 fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe si 30 de minute pentru numerele mobile.

Peste 800.000 de numere au fost portate din 21 octombrie 2008, data cand a fost lansat acest serviciu in Romania.

68% din totalul numerelor portate au fost numere de telefonie mobila.

Pana la data de 31 iulie 2012, s-au portat 813.582 numere de telefon, dintre care 553.154 numere de telefonie mobila si 260.428 numere de telefonie fixa.

In anul 2012, au fost portate 136.187 de numere, dintre care 96.820 au fost numere de telefonie mobila si 39.367 au fost numere de telefonie fixa (o medie lunara de 19.455 de portari). Cele mai multe portari au fost inregistrate in luna ianuarie 2012 (27.823 numere).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1327 ori