E momentul ca Nokia sa incerce si Android

Vineri, 10 Mai 2013, ora 07:06
2578 citiri
E momentul ca Nokia sa incerce si Android

Actionarii Nokia nu mai au rabdare si vor rezultate concrete de la compania are a fost cea mai mare producatoare de telefoane mobile din lume, pentru multi ani.

Stephen Elop, CEO-ul Nokia, a avut momente grele inca de la inceput, cand a fost angajat la conducerea companiei. Venea din cadrul companiei Microsoft si, ulterior, dupa ce Nokia a semnat parteneriatul cu producatorul de software, a fost vazut ca un spion.

Zilele trecute, actionarii principali au lansat un atac destul de virulent la adresa echipei manageriale a Nokia, potrivit Hit.ro.

Mai exact, actionarii l-au chestionat pe CEO-ul Elop in legatura cu decizia de a miza aproape exclusiv pe colaborarea cu Microsoft si l-au anuntat ca rabdarea investitorilor a ajuns la limita.

O importanta agentie de presa internationala scria, zilele trecute, ca unul dintre actionari, Hannu Virtanen, i-ar fi spus lui Stephen Elop:

"Esti un tip de treaba ... iar echipa manageriala face tot ce poate, dar este clar, nu e de ajuns (...) Esti constient ca rezultatele primeaza? Drumul catre iad este pavat cu intentii bune. Te rog, schimba drumul...".

Strategia lui Elop a fost clara de la bun inceput: Nokia va merge alaturi de Microsoft pana in panzele albe. Producatorul a renuntat la propriul sau sistem de operare, Symbian, greoi, invechit si folosit de foarte putini utilizatori.

Drumul alaturi de Microsoft nu a adus pana acum rezultate iesite din comun. Nokia a inceput incet, incet, sa se schimbe la fata, telefoanele sale au inceput sa arate mai vii, mai colorate, mai cool, dar sistemul de operare Windows e in coada clasamentului. Androis si iOS domina piata in mod categoric, iar Nokia mai are cale lunga pana sa ajung din nou pe podiumul marilor producatori de telefoane.

De ce n-ar incerca Nokia si Android?

Android este cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane mobile din lume. Samsung a ajuns, datorita acestui sistem, cel mai mare producator de telefoane din lume. De ce n-ar putea repeta si Nokia o reteta de succes? De ce trebuie Nokia sa se axeze pe un singur sistem de operare? Ultimele telefoane Nokia arata foarte bine si s-ar potrivit de minune cu Android.

Unul din argumente ar putea fi faptul ca piata telefoanelor cu Android este deja aglomerata, foarte fragmentata si ca este foarte greu ca Samsung sa mai fie ajuns din urma. Nokia are nevoie de ceva cu care sa iasa in evidenta. Android i-ar putea oferi acest lucru, cea mai mare deschidere posibila. Android ar fi pentru Nokia o scurtatura.

Nokia a vandut un total de 61,9 milioane de telefoane mobile in primul trimestru, dintre care 6,1 milioane au fost smartphone-uri (5,6 milioane de telefoane Lumia). In anul precedent, Nokia vanduse 82,7 milioane de telefoane, dintre care 11,9 de milioane de smartphone-uri. Peste doua milioane dintre smartphone-urile Nokia fusesera Lumia.

#smartphone Nokia cu Android, #telefoane Nokia Adroid, #telefoane Nokia Windows Phone , #Stiri Mobile