Ce se ascunde in spatele ofertelor de "convorbiri nelimitate" lansate de operatorii de telefonie mobila

Joi, 09 Mai 2013, ora 07:04
4487 citiri
Ce se ascunde in spatele ofertelor de "convorbiri nelimitate" lansate de operatorii de telefonie mobila

Operatorii de comunicatii mobile au lansat recent oferte cu minute si SMS-uri nationale nelimitate, ascutind la extrem lupta pe piata locala de telefonie mobila.

La inceputul acestei luni Cosmote Romania, al treilea mare operator de telefonie mobila din Romania, a relansat oferta pentru abonamentele "No Limit", care include convorbiri nelimitate catre orice retea nationala si catre anumite numere internationale.

Cosmote a introdus optiunea achizitiei de telefoane mobile subventionate, in cadrul acestor abonamente, cu un contract incheiat pentru o perioada de doi ani.

Abonamentul No Limit costa 31 de euro pe luna si include minute nationale si internationale zona 1, minute Cosmote si Romtelecom fix, apeluri video in retea, SMS si MMS in retea, precum si 500 MB trafic date.

Primul a fost Vodafone

La inceputul lunii aprilie, Vodafone a lansat trei abonamente cu preturi intre 29 si 65 de euro, ce includ convoribiri nelimitate la nivel national.

Orange Romania ofera minute nelimitate clientilor companii

Orange Romania ofera clientilor sai de business convorbiri nelimitate pentru un abonament lunar in valoare de 18 euro, dar oferta nu este publica, ci se negociaza separat cu fiecare client.

Convorbirile nelimitate oferite de Orange Romania sunt, de fapt, pana la 5.000 de minute nationale.

Fara numar, pana la 5.000 de minute

Strategia din spatele ofertelor care includ convorbiri nelimitate este de a creste valoarea venitului mediu realizat pe utilizator (ARPU).

Orange Romania si Vodafone Romania au un venit ARPU de aproximativ 7 euro, in timp de Cosmote are un ARPU in jur de 5 euro pe utilizator. In cazul ofertelor cu convorbiri nelimitate valorea ARPU pe utilizator ar ajunge la aproximativ 20 de euro.

Operatorii isi asigura, astfel, o valoare mare ARPU, in conditiile in care consumul de minute nu e mai mare de 1.000 de unitati. Practic, cu aceste oferte, operatorii isi asigura o valoare ARPU dubla fata de medie.

Ramane de vazut care va fi reactia pietei la aceste oferte. Din informatiile pe care le avem din piata, in acest moment consumatorii nu se inghesuie sa aleaga ofertele cu minute nelimitate. Preferintele utilizatorilor sunt, mai degraba, orientate catre cartele, care la o valoare de aproximativ 5 euro pot ofera si pana la 3.000 de minute de convorbiri incluse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#convorbiri nelimitate operatori telefonie mobila, #minute nelimitate operatori, #abonamente nelimitate telefonie , #Stiri Mobile