Apple ar putea ieftini masiv iPhone-urile. Vezi in ce conditii

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 08:15
1702 citiri
Apple ar putea ieftini masiv iPhone-urile. Vezi in ce conditii

Apple si-a tot dat in judecata competitorii in ultima vreme, precum Samsung sau HTC, pentru a-si proteja interesele atat in Statele Unite, dar si pe alte piete internationale. Pana acum, compania s-a limitat la tarile dezvoltate din Europa si la piata australiana.

In fata imensului potential pe care il are piata de smartphone-uri din China, Apple isi doreste cresterea cotei pe aceasta piata, mai ales in conditiile in care producatorii chinezi au format o alianta pentru a-si intari portofoliul de inventii. Din aceasta alianta fac parte Lenovo, ZTE, Coolpad si Konka, potrivit Forbes.

China: urmatorul hub pentru piata de smartphone-uri

China este cea mai mare piata de smartphone-uri din lume din punct de vedere al volumului de vanzari si a depasit Statele Unite, potrivit ultimelor cifre disponibile pentru trimestrul trei din 2011, publicate de catre Strategy Analytics. Evident, acest lucru se datoreaza numarului de locuitori din China, care a ajuns la o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori, la jumatatea anului 2011.

Piata din China are inca loc de crestere, chiar unul foarte generos, pentru ca in prezent rata de penetrare a smartphone-urilor din aceasta tara este de doar 15%. Pe masura ce economia tarii creste, creste si puterea de cumparare a populatiei si va creste si cererea de smartphone-uri. Aici vede Tim Cook, CEO Apple, o oportunitate uriasa pentru compania sa.

iPhone a fost deja lansat in cadrul retelei operatorului China Unicom si exista planuri sa fie lansat si in retelele operatorilor China Telecom si China Mobile.

Problema companiei Apple insa este faptul ca piata din China, mai ales in ceea ce priveste smartphone-urile, se manifesta prin preturi foarte scazute, contrar politicii de preturi practicata de Apple, Samsunt sau Nokia. Operatorii chinezi promoveaza smartphone-uri cu preturi de pana la 158 de dolari, produse de catre ZTE, Huawei, Lenovo, Coolpad, TCL sau SED.

Majoritatea utilizatorilor chinezi nu-si permite sa plateasca un smartphone high-end, situatie care convine de minune producatorilor chinezi.

Va lansa Apple un iPhone ieftin pentru China?

Iata o intrebare interesanta. In cazul in care Apple ar lansa un model ieftin de iPhone, special pentru piata din China, strategia sa de a da in judecata producatorii pentru incalcarea patentelor n-ar mai functiona. Apple a dat in judecata Samsung in multe tari si a oprit avansul companiei, mai ales in state precum Germania, Franta sau Italia.

Pe de alta parte, Apple nu a dat in judecata pana acum niciun producator chinez de telefoane, cu toate ca o parte dintre competitorii sai, precum Microsoft si Nokia, au facut-o. Microsoft deja cere unor companii, precum Huawei, sa platesc anumite taxe, iar Nokia a pornit mai multe procese impotriva producatorilor chinezi de telefoane.

In aceste conditii si in contextul formarii unei aliante intre producatorii chinezi, companiei Apple ii va fi greu sa dea in judecata vreun producator chinez pentru incalcarea vreunui patent.

Daca Apple nu va putea impiedica dezvoltarea producatorilor chinezi de telefoane prin procese, ar putea fortata sa scada preturile modelelor iPhone mai devreme decat s-ar astepta oricine.

#iphone ieftin, #apple vanzari, #China piata Apple , #Stiri Mobile