ANCOM: Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila a ajuns in Romania la 22,8 milioane

Joi, 16 Mai 2013, ora 13:25
2668 citiri
ANCOM: Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila a ajuns in Romania la 22,8 milioane

Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila existenti in Romania era, la sfarsitul anului 2012, de 22,8 milioane, dintre acestia 13 milioane optand pentru cartele preplatite, conform datelor oficiale prezentate, joi, in cadrul unui eveniment dedicat Zilei Comunicatiilor, de Eduard Lovin, director executiv in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Evolutia pietei de telefonie si internet mobil in Romania pe anul 2012 arata o scadere usoara a numarului de utilizatori telefonie mobila dar si o crestere a traficului de voce SMS si MMS. De asemenea, se observa o crestere a duratei medii a unui apel, precum si a numarului mediu de SMS-uri. Creste numarul de conexiuni mobile in banda larga si cel de conexiuni la internet pe mobil (53% din populatie).

In 2012, numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila a scazut cu 2,5% fata de 2011, insa evolutia din a doua jumatate a anului trecut arata o revenire o tendintei pozitive, respectiv o crestere trimestriala de 0,6%. La finele anului 2012, existau in Romania 22,8 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila dintre care 13 milioane pe cartele preplatite si noua pe baza de abonament", a afirmat Lovin.

Potrivit datelor citate, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la suta de locuitori ajunsese la 120%, in scadere anuala de trei puncte procentuale, in timp ce traficul de voce s-a diminuat cu 7%, depasind pragul de 70 miliarde de minute, echivalentul a 26 miliarde de apeluri.

De asemenea, traficul de SMS-uri si MMS-uri a crescut, in decursul anului trecut, dar s-a diminuat traficul de apeluri video.

"Utilizatorii de cartele preplatite efectueaza cea mai mare parte a traficului de voce, respectiv 36 miliarde de minute, adica 56% din total. Mai mult, durata medie a unui apel realizat de catre utilizatorii de cartele prepay este mai mare decat a celor cu abonament - 2 minute si 22 de secunde. In roaming, traficul de voce a inregistrat o crestere anuala de 11%. Raportat la cei sase furnizori de servicii telecom de pe piata, existau 10 milioane de conexiuni active de acces la internet mobil, dintre care sapte milioane in banda larga", a subliniat oficialul ANCOM.

Ziua Comunicatiilor, ajunsa in acest an la cea de-a 17-a editie, reuneste, joi, intr-o conferinta de specialitate, specialisti din mai multe sectoare, precum IT, companii si institutii de specialitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#utilizatori telefonie mobila, #penetrare telefonie mobila , #Stiri Mobile