ANCOM acorda licente temporare de emisie pentru finala Europa League

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 15:34
1653 citiri
ANCOM acorda licente temporare de emisie pentru finala Europa League

In scopul transmiterii de catre posturi de televiziune din strainatate a finalei editiei 2011/2012 a Europa League care va fi disputata pe stadionul National Arena din Bucuresti in data de 9 mai 2012, ANCOM va acorda licente temporare de utilizare a frecventelor radio pentru transmisii ocazionale operatorilor audiovizuali care vor solicita acest lucru.

Specialistii Autoritatii au prezentat astazi, in prezenta reprezentantilor broadcasterilor acreditati de UEFA, procedura de acordare a acestui tip de licente si tarifele aferente.

Procedura disponibila pe pagina de Internet a ANCOM prevede ca operatorii interesati trebuie sa transmita Autoritatii un formular de solicitare care sa contina informatii generale si parametrii tehnici ai echipamentelor si ai transmisiunii, in functie de serviciul de radiocomunicatii utilizat.

Toate solicitarile vor fi depuse cu cel putin 10 zile inainte de inceperea evenimentului. In cazul in care se solicita licente temporare pentru aceeasi frecventa, aceasta va fi acordata primului solicitant.

Dupa verificarea datelor transmise si realizarea analizei tehnice, in cazul unui rezultat favorabil, ANCOM va emite licenta si autorizatia aferenta, dupa efectuarea platii de catre solicitant a tarifului de utilizare a spectrului radio, calculat in functie de parametrii operationali si tehnici inclusi in licenta si in autorizatie.

Pentru buna desfasurare a tuturor transmisiunilor, in perioada 7-9 mai 2012, ANCOM va monitoriza permanent de la locul de desfasurare al evenimentului utilizarea spectrului radio licentiat temporar, cu ajutorul Sistemului National de Monitorizare a Spectrului Radio si a autospecialelor de monitorizare din dotarea Autoritatii.

Tarifele percepute de ANCOM pentru acordarea de licente temporare variaza in functie de mai multi parametri tehnici si in functie de perioada de timp pentru care sunt solicitate licentele si vor fi incluse in bugetul Autoritatii. Astfel, pentru autorizarea transmisiilor ocazionale intr-un interval mai mic de 7 zile calendaristice consecutive, in cazul serviciilor fix si mobil prin satelit, se va percepe suma de 560 euro/zi pentru prima zi de transmisie, urmand ca pentru urmatoarele sa se plateasca cate 400 de euro pe zi.

In ceea ce priveste tariful perceput pentru serviciul mobil terestru (walkie - talkie, retele de tip PMR, microfoane fara fir), acesta se calculeaza pe baza unui algoritm, in functie de mai multi parametri, procedura de calcul fiind disponibila aici. Tariful minim este calculat pentru o luna de utilizare, iar pentru o frecventa in Bucuresti, pentru 30 de zile, tariful nu depaseste 50 de euro.

Pentru transmisiile in serviciul fix, tariful pentru frecvente de emisie asignate pentru echipamente de radioreleu transportabile (legaturi fixe audio/video), destinate transmisiilor ocazionale si temporare de radiodifuziune sonora si/sau de televiziune, variaza in functie de frecventa de emisie si largimea de banda, intre 15 euro si 30 de euro/frecventa de emisie/zi de transmisie.

Tariful pentru frecventele de emisie asignate pentru echipamente de radioreleu portabile (instalate pe camere de luat vederi fara fir), destinate transmisiilor ocazionale si temporare de radiodifuziune sonora si/sau de televiziune se calculeaza in functie de frecventa de emisie si largimea de banda, variind intre 8 euro si 15 euro/frecventa de emisie/zi de transmisie.

#Europa League transmisii, #licente transmisie Europa League, #ANCOM licente , #Stiri Mobile