SUA: NSA ar fi accesat sistemele de comunicatii ale gigantului chinez Huawei

Duminica, 23 Martie 2014, ora 12:16
1161 citiri
SUA: NSA ar fi accesat sistemele de comunicatii ale gigantului chinez Huawei

Agentia de securitate nationala din SUA (NSA) s-a infiltrat in secret in reteaua de comunicatii a gigantului chinez de telecomunicatii Huawei in scopul de a spiona, relateaza duminica in editiile online publicatiile New York Times si Der Spiegel, conform AFP si Reuters.

NSA a accesat arhivele de e-mail ale Huawei, documente interne de comunicare intre lideri ai companiei, precum si coduri secrete ale unor produse specifice gigantului chinez de telecomunicatii, se mentioneaza in articolele celor doua publicatii, bazate pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden.

"In prezent beneficiem de capacitati bune de acces si posedam atat de multe date incat nu stim ce sa mai facem cu ele", a dat asigurari responsabili NSA, conform unui document intern citat de saptamanalul Der Spiegel.

Huawei a dezmintit la jumatatea lunii ianuarie informatiile de presa conform carora securitatea echipamentelor sale de telecomunicatii ar fi fost dejucata de catre NSA.

Nu a existat ''niciun de retea (de telecomunicatii) provocat de brese de securitate'' a produselor si a infrastructurilor companiei Huawei, a indicat Cathy Meng, director financiar al grupului, in cadrul unei conferinte de presa la Beijing.

William Plummer, un oficial al companiei chineze in SUA, a declarat pentru New York Times ca gigantul chinez de telecomunicatii nu stia ca este o tinta a NSA, adaugand ca 'ironia sortii este ca ceea ce ne fac ei acum este exact ceea ce insinuau ei ca guvernul chinez ar fi facut prin intermediul nostru', conform Reuters.

Articolele din New York Times si Der Spiegel sunt publicate chiar in perioada turneului european al presedintelui chinez Xi Jinping (ce cuprinde Haga, Paris, Berlin, Bruxelles si se incheie la 1 aprilie) si pe fondul primei vizite in China a Primei Doamne a SUA, Michelle Obama.

Huawei este al treilea producator la nivel mondial de telefoane mobile inteligente.

#sistem comunicatii Huawei, #Huawei smartphone , #Smartphone