Riscuri pentru smartphone. Atacurile informatice au crescut de peste sase ori

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 09:30
1500 citiri
Riscuri pentru smartphone. Atacurile informatice au crescut de peste sase ori

Nici utilizatorii de smartphone-uri nu mai sunt in siguranta in fata hackerilor informatici, care si-au multiplicat atacurile anul acesta, folosindu-le ca o arma, de la simple escrocherii comerciale pana la spionaj industrial, indica un studiu dat publicitatii miercuri, conform AFP.

In decurs de un an, din martie 2012 pana in martie 2013, procentul programelor malware introduse pe furis in aceste telefoane cu internet a ajuns la 614%, a calculat firma Juniper, cu sediul in Silicon Valley (California,vest), potrivit AFP.

Potrivit acestui studiu, sistemul de operare Google, Android este afectat in mod deosebit de aceste atacuri cibernetice, cu un total de 92% din incidente.

Acest lucru se explica prin dominatia globala a Android in respectiva zona, unde ocupa aproximativ trei sferturi din cota de piata.

Dar, spune Karim Toubba, de la Juniper, aceasta este, de asemenea, un semn ca "Android nu are un sistem de filtre de securitate riguroase", desi, dupa cum observa el, "toate sistemele de operare au vulnerabilitati".

Primul tip de atac este format din mesaje comerciale trimise pentru a furniza un serviciu fals pentru o plata nominala de 10 sau 50 de centi, de exemplu. In general, utilizatorii constientizeaza cu greu acest tip de atac, care se reflecta in cativa centi in plus pe facturile lor.

Infractorii cibernetici "pot sa nu lase nicio urma", spune Toubba, adaugand ca acestia incaseaza banii in cateva zile si apoi inchid numerele utilizate pentru combinatie. Adesea, aceasta ia forma de SMS-uri sau e-mail-uri, oferind actualizarea unui program sau a unei aplicatii.

Studiul arata ca cele mai multe atacuri sunt efectuate din Rusia sau China.

Juniper a observat, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, de piraterie comerciala sau cu date guvernamentale.

"Ei (hackeri) se pot folosi de dispozitiv ca de un vehicul de recunoastere inainte de a merge mai departe in reteaua intreprinderii", spune Toubba, mentionand ca multi angajati au acces la serverul profesional prin intermediul telefonului mobil.

Juniper spune ca a observat ca "multe atacuri (pe smartphone-uri) pot fi folosite pentru a fura informatiile corporative sensibile sau pentru lansarea unei intruziuni mai largi". O tendinta criminala, care este de asteptat sa creasca "exponential in anii urmatori", avertizeaza raportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hackeri smartphone, #securitate smartphone, #atacuri informatice smartphone , #Smartphone