Arsenalul imigrantului modern: cort, mancare si smartphone

Miercuri, 26 August 2015, ora 12:40
4717 citiri
Arsenalul imigrantului modern: cort, mancare si smartphone
Foto: Wikimedia

Ce gasesti in posesia unui imigrant pregatit sa ia "cu asalt" Europa?

Dupa cum dezvaluie revista New York Times, cortul, rezerva de hrana si smartphone-ul sunt obiectele indispensabile aflare in posesia refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa.

Unelte esentiale

"De fiecare data cand intru intr-o tara noua imi cumpar o cartela SIM, descarc hartile si ma orientez.

Nu as fi ajuns pana aici fara smartphone. Incep sa intru in panica atunci cand mi se descarca bateria sau raman fara semnal", recunoaste sirianul Osama Aljasem, in timpul popasului facut in Belgrad.

Tehnologia a transformat radical fenomenul migratiei in acest secol, oferind harti complexe refugiatilor porniti la drum si punand presiune pe rutele deja parcurse de altii inaintea lor.

Cel putin prin Balcani, conform estimarilor ONU, 3000 de persoane trec zilnic pe traseele care duc din Grecia spre Macedonia.

Hartile digitale, aplicatiile de localizare, paginile social media si canalele de comunicare deschise pe WhatsApp au devenit unelte esentiale pentru imigranti.

Refugiatii depind de aceste instrumente pentru a posta in timp real informatii despre rutele de deplasare, miscarile trupelor comasate la granitele diverselor tari din drumul lor si informatii despre adaposturile sigure intalnite in cale.

Odata ce au traversat Marea Egee si au intrat pe teritoriul Greciei, primul lucru pe care il fac este sa transmita celor dragi un mesaj ca au reusit.

Traficantii recurg la reclama

O schimbare in comportamentul imigrantilor a fost data de sirienii din clasa de mijloc, care au recurs din prima la tehnologia moderna, desi smartphone-ul este un instrument aflat si in dotarea celor veniti din Afganistan, Eritreea sau alte state.

Inclusiv traficantii de persoane au recurs la postarea unor adevarate reclame pentru serviciile lor pe Faceboook. Grupul "Trafficking to Europe" seamana deja cu o agentie de turism prin discountul de 50% oferit pentru copii sub 5 ani.

Pe pagina sunt oferite date prinvind costul traversarii granitei dintre Turcia si Grecia cu masina: 1700 de euro sau 1900 euro daca preferi sa ai mijloc de transport auto si pe partea greceasca.

Anuntul este insotit de poze cu orasele de destinatie si programul zilnic al masinilor. In lipsa de review-uri, 39 de like-uri primite de la cei 6.057 de membri ofera o minima garantie a serviciilor oferite de traficanti.

In acelasi timp, refugiatii au invatat sa se ajute intre ei. "Tecere frauduloasa in UE" si "Cum sa emigrezi in Europa" sunt doua pagini pe care impartasesc frecvent informatii detaliate despre traseul strabatut pana in tara dorita.

Este o mana de ajutor nesperata pentru cei plecati la drum pe cont propriu, in conditiile in care sunt insotite de harti detaliate salvate cu ajutorul GPS-ului si refugii sigure recomandate de refugiati.

"In acest moment, traficantii dau faliment pentru ca imigrantii au invatat sa se descurce singuri, cu ajutorul informatiilor postate pe Facebook", spune Mohamed Haj Ali, un refugiat stabilit in Belgrad de aproape 3 ani.

Singurul vad profitabil ramas pentru grupurile de traficanti este cel de la granita dintre Turcia si Grecia.

Facebook - arma si scut

In multe cazuri, parasirea tarii de origine se poate dovedi mai periculoasa decat calatoria pana in inima Europei.

Unii dintre refugiati povestesc ca isi arunca telefoanele mobile inainte de a pleca, de teama ca acestea sa nu cada in mainile soldatilor guvernamentali sau ale teroristilor Statului Islamic.

"Mi-am cuparat un smartphone nou abia dupa ce am iesit din Siria. Daca esti gasit de soldati cu unul asupra ta, ti se cere automat parola de Facebook. Daca refuzi sa le-o dai esti snopit in bataie si iti distrug telefonul", povesteste Osama Aljasem.

Trupele dictatorului Al-Assad, ca si cele ale gruparii ISIS verifica sistematic conturile refugiatilor prinsi pe drum pentru a stabili apartenenta acestora la o grupare sau alta.

In multe cazuri, postarile de pe retelele de socializare pot aduce o condamnare la moarte dusa la indeplinire pe loc.

Tehnologia este insa la mare pret printre familiile plecate in pribegie. Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU a distribuit 33.000 de cartele SIM si 85.704 lanterne solare care pot fi flosite la incarcarea telefoanelor printre refugiatii ajunsi in Iordania.

"Si pentru noi este o schimbare in modul in care acordam asistenta acestor grupuri de refugiati", recunoaste Christopher Earney, reprezentantul unei agentii de inovatii a ONU.

Pawel Krzysiek, purtatorul de cuvant al Comitetului International al Crucii Rosii din Damasc, sustine ca refugiatii folosesc telefoanele si pentru a intra in contact cu agentiile umanitare prezente in zona, nu doar pentru a primi pasiv informatii.

In iulie, in timpul unei crize a apei in Alep, reprezentantii Crucii Rosii au organizat o retea de distributie a apei potabile in regiune si apoi au postat harta pe Facebook.

Grupurile in care a fost postata au inregistrat o activitate de 10 ori mai mare decat in mod normal. Mesajul a fost vizualizat de 133.187 de persoane si a primit aproape 5000 de like-uri si redistribuiri, salvand cu siguranta destule vieti in randul localnicilor.

Mohammed Salmoni, un tanar de 21 de ani din Afganistan, recunoaste si el ca smartphone-ul i-a salvat viata in timpul fugii sale din tara.

Timp de 40 de ore acesta a marsaluit pe un traseu periculos dintre provincia Nimruz-Afganistan si orasul Zahedan din Iran.

Pentru cei care au reusit sa iasa cu telefonul din tara, acesta este si depozitarul unor amintiri dragi facute pana cand viata lor tihnita sa fie spulberata de ororile razboiului civil.

#imigranti Europa, #harti digitale imigranti, #trasee migratie smartphone, #tehnologie imigranti UE , #Smartphone