Producatorul BlackBerry e knock-out, si-a scazut veniturile cu 71%

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:23
1409 citiri
Producatorul BlackBerry e knock-out, si-a scazut veniturile cu 71%

Veniturile Research in Motion au scazut cu 71% in trimestrul trei al acestui an, pana la 265 de milioane de dolari. Potrivit directorilor executivi RIM, la scadere au contribuit pretul redus al tabletei BlackBerry Playbook, dar costurilor legate de intreruperea serviciilor la nivel global din luna octombrie.

In luna octombrie a acestui an, peste 70 de milioane de utilizatori din Europa, Asia, Africa si America de Nord, dar si America Latina, nu au mai putut folosi serviciile BlackBerry din cauza unei defectiuni care a durat trei zile.

"BlackBerry a pierdut lupta pentru piata de smartphone-uri globala", spunea Marius Ghenea, CEO Fit Distribuiton, la scurt timp dupa evenimente.

RIM inregistrase venituri de 911 milioane de dolari in trimestrul trei din 2010, scrie The New York Times.

Oficialii RIM au spus ca acest trimestru ar putea aduce si mai multe dezamagiri financiare. Stocurile tot mai mari cu telefoane BlackBerry nevandute din magazine si de la marii retaileri au determinat compania sa estimeze ca va livra doar 11 sau 12 milioane de telefoane in urmatoarea perioada, raportat la cele 14,1 milioane din cel de-al treilea trimestru.

Pretul Playbook omoara RIM

O mare parte din problemele RIM au fost cauzate de vanzarile slabe inregistrate de tableta PlayBook si de faptul ca producatorul a fost nevoit sa scada mult din pretul initial al tabletei, pentru a impulsiona vanzarile, ajungandu-se in situatia in care sa nu fie acoperite costurile de productie.

Compania a scazut preturile modelului de baza de la 500 de dolari pana la 200 de dolari, si a fost nevoie de o prescriere 485 de milioane de dolari pentru a acoperi deficitul.

Cu toate acestea, reprezentantii RIM au declarat ca vor continua sa ofere reduceri la PlayBook si au anticipat o margine de profit de doar 1% pentru tablete in trimestrul patru.

BlackBerry 10 vine doar in 2012

Urmatoarea generatie de smartphone-uri BlackBerry, cu noul sistem de operare BlackBerry 10, va fi lansata abia la sfarsitul urmatorului an.

Intarzierea noilor telefoane vine in urma deciziei companiei de a utiliza un microprocesor, care nu va fi disponibil decat la mijlocul anului 2012, potrivit lui Mike Lazardis, director exectutiv al companiei.

#profituri scadere BlackBerry, #PlayBook ieftin, #profituri RIM, #pana blackberry , #BlackBerry