BlackBerry: De la succes la prabusire

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:22
1699 citiri
BlackBerry: De la succes la prabusire

In urma cu numai cinci ani, numele "BlackBerry" era sinonim cuvantului "lider" in gama smartphone-urilor, iar numele telefonului era aproape de a deveni o legenda. In ultima perioada insa, RIM, compania care produce Blackberry, pare a fi pe ultimul drum.

"Pentru multi, BlackBerry este un gadget must-have, un computer in miniatura care trimite emailuri si da telefoane", lauda presa noul telefon in 2005. Astazi, insa, RIM, producatorul telefoanelor BlackBerry, este dovada vie ca problemelor economice au acaparat compania, scrie Forbes.

Dupa multi ani in care a fost in varful clasamentului si era considerat telefonul perfect pentru clientii business, BlackBerry a inceput sa piarda teren. Acum, RIM se afla in dificultate. In ultimul an, pretul actiunilor companiei s-a prabusit cu 75%, iar cota de piata a atins 10%, dupa ce, cu cativa ani in urma, detinea jumatate din piata americana a smartphone-urilor.

Recent, compania a anuntat ca va concedia o serie de directori in contextul scaderii considerabile a profitului si prabusirii actiunilor companiei. Analistii din industrie isi refac prognozele pentru RIM si se intreaba cata viata mai are "parintele" BlackBerry, sau daca Microsoft va interveni si se va oferi sa preia ramasitele companiei de IT.

Momentan, Research In Motion face tot ce ii sta in putere sa evite pentru BlackBerry soarta altor produse inovative la vremea lor precum Sony Walkman, Palm Pilot, consola Atari 2600 sau camera foto Polaroid.

Ca si BlackBerry, telefoanele Palm erau foarte populare intr-o perioada, dar compania s-a pierdut in peisajul numeroaselor companii de IT, dupa ce a schimbat conducerea de mai multe ori. Acelasi lucru poate fi spus si despre restul produselor, insa nu si despre producatorii acestora care au reusit sa tina pasul cu evolutiile tehnologiei.

Daca RIM nu reuseste sa se redreseze, BlackBerry va deveni urmatorul subiect de studiu pentru cei interesati de drumul companiilor esec, mai ales in contextul recent in care declinul e pus in seama evolutiei rapide a tehnologiei.

Piata telefoanelor mobile si a sistemelor de operare a trecut prin multiple schimbari in ultimii 15 ani si continua sa se dezvolte cu rapiditate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#telefoane BlackBerry, #smartphone blackberry, #evolutie BlackBerry, #BlackBerry Research In Motion , #BlackBerry