Phone Eye: Romanul care a creat aplicatia premiata cu aur, inspirat de un coleg nevazator

Joi, 15 Mai 2014, ora 16:45
1992 citiri
Phone Eye: Romanul care a creat aplicatia premiata cu aur, inspirat de un coleg nevazator

Un coleg de facultate nevazator a fost, pentru Ionut Budisteanu, sursa aplicatiei Phone Eye, aplicatie medaliata cu aur la concursul Infomatrix 2014, prin care persoanele cu deficiente de vedere se pot orienta in mediul inconjurator.

"Intr-o zi m-a rugat sa il ajut cu o aplicatie prin care sa poata afla ce autobuz este in statie, sa nu mai intrebe mereu oamenii daca este 601. Ulterior am reusit prin aplicatie sa-l ajut sa se orienteze intre cladiri, sa afle ce cladiri sunt in jurul lui, daca e restaurant, supermarket, cladire de birouri, etc", a precizat Budisteanu.

Aplicatia Phone Eye, care a obtinut medalia de Aur la Programare, sectiunea Studenti, la concursul Infomatrix 2014, realizata de Ionut Budisteanu si colega sa, Maria Stoica, de la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti, este o aplicatie pentru mobilele cu sistem de operare Windows, fiind vorba despre un 'asistent' cu care conversezi, ca nevazator, si caruia ii poti cere sa-ti identifice pe strada, in casa, etc., cladiri, destinatii, obiecte catre care vrei sa te indrepti sau de care nu vrei sa te impiedici.

De asemenea, aceasta aplicatie citeste si comunica verbal ceea ce identifica (ex: vrei sa iei un autobuz si ca nevazator nu-ti poti da seama ce numar este, Phone Eye iti citeste numarul autobuzului si ti-l comunica; esti in supermarket si vrei sa stii ce alimente sunt pe raft, intrebi asistentul instalat pe telefon). Aceasta aplicatie poate spune unui nevazator si ce distanta este pana la locul de munca sau scoala.

Ionut Budisteanu, tanarul care a ales sa studieze in Romania in ciuda zecilor de oferte de a merge la universitati de prestigiu din SUA si din Europa, face lobby pe langa companiile care il oferteaza, sa deschida subsidiare la Ramnicu Valcea.

"Chiar si cu cei de la Bosch am discutat, numai ca toti spun ca da, ar veni la Ramnicu Valcea, numai ca nu exista o infrastructura pentru a-si scoate produsele de aici. Au nevoie de autostrazi, Valea Oltului si Dealul Negru nu sunt eficiente pentru a se dezvolta aici, la Valcea, afaceri. Dar eu nu renunt, pentru ca de asta am ales sa studiez si sa lucrez in Romania. Sunt multe companii de IT care au aflat ca aici la Valcea sunt multi copii cu abilitati informatice, celebrii hackeri, si si-ar dori sa vina aici ", a spus Budisteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aplicatia Phone Eye, #aplicatii telefon mobil , #Aplicatii mobile