Sony se impune pe piata DVD-urilor cu produsul Blu-Ray, insa Toshiba nu renunta la lupta

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 12:12
1117 citiri
Sony se impune pe piata DVD-urilor cu produsul Blu-Ray, insa Toshiba nu renunta la lupta

In lupta de pe piata DVD-urilor high-definition, produsul Blu-Ray al celor de la Sony s-a plasat in mod decisiv in fata concurentei reprezentate de HD-DVD-ul produs de Toshiba, care a afirmat ca va continua lupta, fara a-i convinge insa pe analisti, informeaza AFP.

Firma Warner, primii distribuitor de DVD-uri pe piata din SUA, a anuntat ca din luna mai 2007, DVD-urile high-definition vor fi doar de format Blu-Ray, propunand pana acum ambele formate.
Grupul de promovare al HD-DVD, care pe langa Toshiba cuprinde si Universal si Paramount studios, precum si Intel, Microsoft si alti fabricanti asiatici, si-a anulat conferinta prevazuta duminica in cadrul Targului de Electronice din Las Vegas, pentru "a examina impactul anuntului Warner".

In cadrul unei conferinte, presedintele Toshiba America, Akio Ozaka, s-a aratat "foarte dezamagit de decizia Warner, ce a fost luata chiar in momentul in care HD-DVD castiga teren".

Playerele HD-DVD, fabricate in mare parte de Toshiba, au inregistrat vanzari record in al patrulea trimestru din 2007 in America de Nord, reprezentand 49,3% din piata, a precizat grupul.

Aceasta ar reprezenta pentru Sony o revansa istorica, la 20 de ani dupa infrangerea formatului Betamax in fata VHS, in cadrul razboiului casetelor video.

Deja sprijinit de Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate si desigur Sony, dvd-ul Blu-Ray a reprezentat baza de inregistrare pentru 70% dintre filmele americane.

Printre producatorii de playere, se numara companiile japoneze Sharp, Matsushita, Pioneer, Mitsubishi, firma sud-coreana Samsung si compania europeana Philips.

DVD-urile Blu-Ray s-au vandut de doua ori mai mult ca HD-DVD in anul acesta in SUA, potrivit Sony.

"Asteptati-va la o disparitie rapida de pe piata a HD-DVD", a estimat analistul firmei Pali Research, Richard Greenfield. "Decizia celor de la Warner pune capat razboiului DVD-urilor", a declarat pentru AFP directorul general al Panasonic, Joseph Taylor. Vanzarile de DVD-uri in Statele Unite au scazut cu 3% in 2007, arata analistii.

Consumatorii si-au redus achizitiile de playere high-definition, in ciuda promotiilor de Craciun, ce ofereau HD-DVD la mai putin de 100 dolari si playere pentru Blu-Ray la mai putin de 300 dolari. Potrivit New York Times, firma Sony a facut oferte financiare importante celor de la Warner, dupa ce oferise deja 150 milioane dolari celor de la Paramount si Dreamworks pentru a le castiga sprijinul.

Playerele de HD-DVD sunt mai putin scumpe decat cele de Blu-Ray, insa acestea din urma au o capacitate mai mare de stocare si sunt mai bine protejate in fata pirateriei. Duminica seara, producatorii Sony au prezentat in cadrul Targului de Electronice din Las Vegas un player pentru Blu-Ray ce porneste de la 200 dolari.

Grupul japonez conteaza pe succesul Blu-Ray pentru a-si spori vanzarile consolelor Playstation 3, care functioneaza de asemenea ca un cititor pentru DVD-urile Blu-Ray.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.