Programul Rabla 2 poate finanta mai mult de 2.000 de masini

Marti, 28 August 2007, ora 21:16
1688 citiri
Programul Rabla 2 poate finanta mai mult de 2.000 de masini

Administratia pentru Mediu a alocat prima de casare de 3.000 lei pentru 14.451 de masini din totalul de 16.500 incluse in programul Rabla, restul de 2.049 fiind redistribuite celor 45 de producatori, importatori si distribuitori auto acceptati in cea de a doua etapa a programului de la 1 septembrie.Potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), din cele 2.049 de masini ramase neutilizate dupa finalizarea primei etape a Programului de Innoire a Parcului Auto National, marca Opel a primit cele mai multe autoturisme - 171, urmata de Porche, Citroen, Dacia, Daewoo, Ford, Mitsubishi, Chevrolet si Renault cu cate 170 de masini.
De asemenea, marcile Fiat si Hyundai au primit, in urma redistribuirii, cate 169 de masini, iar pentru Peugeot au fost alocate 168 de masini.

Totodata, marcile Mercedes si Lada au primit pentru cea de a doua sesiune a programului sapte, respectiv cinci autoturisme.

Redistribuirea autorturismelor a fost decisa, marti, in sedinta Comitetului de Avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), intrunit pentru a analiza modul de desfasurare a programului dupa incheierea primei etape, derulata in perioada 20 aprilie - 31 august 2007. La sedinta au fost prezenti si reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automibile (APIA).

In urma sedintei, comitetul a decis acceptarea a 45 de producatori, importatori si distribuitori autorizati de autoturisme, in cea de a doua etapa a programului Rabla, care se va derula in perioada 1 septembrie-12 noiembrie 2007.

Dupa prima etapa a programului Rabla, AFM a alocat pentru cele 14.451 de masini suma de 43.353.000 lei, urmand ca pentru cele 2.049 de masini ramase neutilizate AFM sa faca plati in valoare de 6.147.000 lei.

Presedintele AFM, Mihai Toti, declara, recent, ca Administratia a alocat, pana la 1 august, prima de casare de 3.000 lei pentru 10.721 de masini din totalul de 16.500 incluse in programul Rabla. De asemenea, presedintele AFM preciza ca, in acest an programul Rabla va fi realizat in proportie de 100%.

Comitetul Director al Administratiei Fondului de Mediu (AFM) a analizat dosarele depuse de producatori si i-a avizat, la mijocul lunii aprilie, pe cei care indeplineau conditiile, distribuind cele 16.500 de locuri intre 56 de companii acceptate in program.

Conform Ordinului 430/2007, suma de 49,5 milioane lei alocata pentru desfasurarea programului Rabla in anul 2007 se distribuie catre producatorii, importatorii si distribuitorii auto proportional cu cererile acestora de finantare. Conditiile impuse prin actul normativ stabilesc ca cererea de finantare a unui solicitant nu poate depasi totalul sumei alocate programului.

De asemenea, solicitarile cumulate pentru o singura marca auto nu trebuie sa depaseasca suma de 49,5 milioane lei. In cazul in care, dupa depunerea de catre solicitanti a cererilor de finantare, suma totala ceruta de acestia depaseste 49,5 milioane lei, AFM aplica un coeficinet de proportionalitate intre suma alocata si suma ceruta.

Astfel, daca suma ceruta de catre un solicitant reprezinta 45% din totalul solicitarilor de finantare, acesta va primi echivalentul a 45% din suma alocata programului.

Potrivit aceluiasi act normativ, daca un producator validat nu a utilizat, conform contractului de finantare, pana la sfarsitul primei etape cel putin 80% din suma contractata, contractul de finantare nerambursabila inceteaza de drept, iar Administratia Fondului pentru Mediu va redistribui suma ramasa neutilizata conform criteriului enuntat.

Programul se desfasoara in limita sumei de 49,5 milioane lei, dar, spre deosebire de anul trecut, are trei etape, si nu doua. Astfel, prima etapa se va incheia la 31 august, a doua pe 12 noiembrie, iar a treia la 12 decembrie. AFM a publicat si o lista cu 142 de firme autorizate sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz prin program.

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania a carui vechime depaseste 12 ani.

Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere proprietarul primeste o suma de casare in valoare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...