Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponderea dolarului in rezervele bancilor centrale, la minimul ultimilor zece ani

Ponderea dolarului in rezervele bancilor centrale, la minimul ultimilor zece ani
Ponderea dolarului american in rezervele detinute de bancile centrale a scazut in ultimul trimestru al anului 2006 la nivelul minim inregistrat dupa anul 1996, iar procentajul sumelor denominate in euro a avansat, potrivit datelor Fondului Monetar International, citate de Reuters.

Rezervele denominate in dolari au reprezentat, in octombrie-decembrie 2006, 64,75% din totalul la nivel mondial, comparativ cu 65,78% in trimestrul anterior.

Bancile nationale isi diversifica lent rezervele, in favoarea unor valute precum euro si lira sterlina, pentru a reduce expunerea fata de o eventuala depreciere a dolarului, proces care afecteaza moneda americana.

"Cumpararea de euro si lire de catre bancile centrale pare un factor care a determinat scaderea cursului dolarului in ultimul triemstru al anului 2006, mai mult decat in alte perioade", apreciaza Derek Halpenny, analist la banca Tokyo-Mitsubishi .

In pofida reducerii procentajului de rezerve denominate in dolari, de la circa 71% in 1999, anul lansarii euro, nivelul a ramas relativ stabil in ultimii trei ani.

Ponderile rezervelor valutare denominate in euro si in lire sterline au urcat la 25,8% in ultimul trimestru al anului 2006, respectiv 4,43%, de la 25,12% in perioada iulie-septembrie, respectiv 4,25%.

La nivel global, rezervele valutare au crescut cu aproape 6% in ultimele trei luni din 2006, la 5.030 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI, care acopera circa doua treimi din fondurile totale. Diferenta de aproximativ 33% este reprezentata de rezervele mai multor economii emergente importante, precum China.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 717 ori