Petrolul s-a ieftinit cu peste 4 dolari, la 111 dolari/baril

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 10:40
1447 citiri

Pretul petrolului a scazut, marti, pe pietele asiatice, cu peste 4 dolari, in contextul in care expertii estimeaza ca pagubele uraganului Gustav asupra instalatiilor petroliere din Golful Mexic par a fi limitate, informeaza AFP.Pretul petrolului "light sweet" cu livrare in octombrie, tranzactionat pe piata americana, a scazut cu 4,46 dolari, la 111 dolari/baril, de la 115,46 dolari/baril la inchiderea sedintei bursiere de luni de la New York.


Pietele financiare au fost inchise luni, pentru sarbatorirea Zilei Muncii, insa tranzactionarea petrolului a continuat pe pietele electronice.


Titeiul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in luna octombrie, s-a scumpit cu 12 centi, la 109,53 dolari/baril.


"Potrivit primelor informatii, se pare ca pagubele nu sunt comparabile cu cele provocate de uraganul Katrina", a declarat un analist din cadrul Mitsubishi Corp, Tony Nunan. "Piata si-a inversat tendinta initiala", a adaugat acesta.


Uraganul Gustav a provocat sistarea totala a productiei de petrol la instalatiile din Golful Mexic, ce concentreaza un sfert din productia Statelor Unite, potrivit agentiei oficiale de gestionare a resurselor minerale, Minerals Management Service.


Totodata, luni seara, uraganul a fost retrogradat la categoria 1, pe o scara de la unu la cinci, iar apoi la categoria furtuna tropicala.