Marile banci japoneze patrund pe pietele de capital din estul Europei

Vineri, 21 Octombrie 2005, ora 06:10
973 citiri

Banci importante din Japonia au inceput sa-si extinda operatiunile in Rusia si alte tari est-europene, informa ieri "Nihon Keizai Shimbun". Astfel, Bank of Tokio-Mitsubishi Ltd., pricipala componenta a Grupului financiar Mitsubishi UFJ, intentioneaza sa-si deschida, la inceputul anului viitor, o filiala la Praga.

Operatiunile pe care le va efectua vor fi acordarea de credite, crearea de depozite si operarea schimburilor valutare. O alta mare banca japoneza, Sumitomo Mitsui Banking Corp. (SMBC), si-a deschis o filiala la Londra ce-si axeaza activitatea pe acordarea de credite tarilor din centrul si estul Europei.

Un grup de 50 de specialisti ai bancii se va deplasa in Polonia, Cehia si alte tari est-europene pentru a studia posibilitatile de desfasurare a operatiunilor financiare.

SMBC, mai informa publicatia japoneza mai sus mentionata, si-a deschis, in luna august, o filiala la Moscova, pe care intentioneaza s-o ridice la rang de banca subsidiara.

Scopul urmarit este acordarea de credite companiilor locale implicate in exploatarea resurselor naturale, inclusiv gazele naturale si petrolul. Filiale la Moscova isi vor deschide, de asemenea, anul viitor, Bank of Tokio-Mitsubishi si Mizuho Corporate Bank.

Potrivit "Nihon Keizai Shimbun", care citeaza cifre furnizate de Organizatia japoneza pentru Comert Exterior, numarul companiilor productive japoneze ce opereaza la ora actuala in Europa centrala si de est a crescut in ultimii trei ani cu 70 la suta, ajungand la 160 firme. In Rusia opereaza deja 116 companii japoneze, numar dublu fata de cel din urma cu doi ani.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National