Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marile banci japoneze admit ca sunt afectate de criza financiara mondiala

Marile banci japoneze admit ca sunt afectate de criza financiara mondiala

Cele trei mari banci din Japonia, Mitsubishi UFJ, Mizuho si Sumitomo Mitsui, au redus drastic estimarile privind castigurile din 2008-2009 si au admis ca efectele crizei financiare mondiale se manifesta asupra prosperitatii lor, potrivit AFP. Pana in aceasta saptamana, oficialii celor trei banci au sperat ca in 31 martie sa termine anul fiscal cu profituri in crestere, dupa o serie de pierderi in 2007-2008 cauzate de criza creditelor ipotecare. Insa cataclismul care a lovit finantele mondiale, incepand din septembrie, a redus optimismul oficialilor japonezi.


Mitsubishi UFJ Financial Group a revizuit astazi la 220 miliarde yeni (1,7 miliarde euro) estimarile pentru profitul net anual, ceea ce marcheaza un declin cu doua treimi fata de rezultatul din perioada 2007-2008. Grupul bancar miza anterior pe un castig de 640 de miliarde yeni, care ar fi marcat o crestere anuala cu 0,5%.


Mizuho Financial Group, care pana astazi anticipa o crestere anuala cu 80% a profitului net din perioada 2008-2009, a admis ca acesta va scadea cu 20%, la 250 miliarde yeni, comparativ cu 560 miliarde yeni, cat fusese anticipat anterior.


Miercuri, a treia banca din Japonia, Sumitomo Mitsui Financial Group, isi coborase accentuat estimarile pentru profituri. Reprezentantii Sumitomo estimasera anterior o crestere cu 4% a profitului net anual, la 480 miliarde yeni. Acest profit va scadea cu 61%, la 180 miliarde yeni, potrivit noilor estimari.


Problemele celor trei banci au aceleasi cauze: caderea pietelor de capital a dus la ieftinirea portofoliului de actiuni si a diminuat cuantumul comisioanelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori