Vom mai avea agricultura peste 20 de ani?

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 21:53
2117 citiri
Vom mai avea agricultura peste 20 de ani?

Zece judete din Romania vor avea soluri aride in urmatorii 20 de ani, din cauza incalzirii globale, productia cerealiera urmand sa scada cu 40 de procente fata de cea actuala, a declarat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

"Desertificarea face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala , careia nu i-am dat mare atentie si se pare ca a venit momentul sa ne trezim. Cel mai cuprinzator studiu privind efectele incalzirii globale arata ca zece judete ale tarii vor devenii aride in urmatoarele doua decenii", a declarat ministrul Mediului.

Zonele cele mai afectate de fenomenul desertificarii vor fi cele din Lunca Dunarii.

"Lucrarea efectuata de specialisti din mai multe institutii de specialitate arata ca partea sudica a continentului va suferi din cauza incalzirii globale iar solurile din aceste zone risca sa devina aride. In tara noastra, cele mai afectate regiuni vor fi de la vest la est, Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrgea cu prelungire pe sudul Moldovei", a spus Nemirschi.

Nivelul productiei agricole va scadea in urmatorii 20 ani

"Modificarile la nivelul solului si al climei vor avea influente asupra culturilor agricole, astfel peste 20 de ani se estimeaza ca productia cerealiera va fi de 60 la suta din cea obtinuta acum. Acest gen de culturi se vor muta catre zone atipice ale Europei, precum Germania si Polonia", a mai spus Nemirschi.

El afirma ca una din solutiile de lupta impotriva desertificarii ramane impadurirea zonelor afectate de fenomenul desertificarii.

"Am incercat sa echilibrez putin zona fondului de mediu. Banii incasati din taxa auto erau dirijati spre celebrul program «Casa Verde» pe care l-am oprit si atunci am comutat o parte din bani spre impadurire si perdele forestiere", a mai spus Nemirschi.

Ministrul Mediului considera ca o alta solutie este data de reluarea irigarilor pe suprafete mari agricole.

"Va trebui sa reluam studiile privind irigatiile, nu neaparat pe sistemele clasice, astfel incat sa incercam sa stopam fenomenul desertificarii care oricum merge inainte si sa ne pregatim de ce se va intampla peste zece ani", a mai spus Nemirschi.

Geoana: Trebuie sa incepem lupta impotriva desertificarii

"La initiativa noastra vom incepe o campanie agresiva de lupta impotriva desertificarii din Lunca Dunarii. Este un subiect care nu afecteaza doar Doljul, Oltul, ci afecteaza multe zone din Romania. Este clipa ca, impreuna cu Guvernul Romaniei, cu fondurile europene sa incepem un efort sistematic de lupta impotriva desertificarii", a spus Geoana.

Conform sursei citate, in 2009, vor fi continuate lucrarile de reabilitare a sistemelor de irigatii.

"Amenajarile de irigatii din Sistemul Sadova-Corabia, inclusiv in faimoasa zona a Dabulenilor, inceputa in 2004 cu Banca Mondiala, va continua in mod sustinut. Ca urmare a formarii colectivului format la Guvern in 2009, se va realiza un program de reabilitare, finalizat in trimestrul patru al 2009, devansat fata de programul initial, in care peste 7.000 hectare vor fi irigate in acest an. Ceea ce inseamna ca in sfarsit agricultura in aceasta zona importanta a Romaniei va continua de o maniera accelerata", a mai spus Mircea Geoana.

#care, #desertificarii, #din, #geoana, #impotriva, #lupta, #mai, #nemirschi, #spus, #vor , #stiri Mircea Geoana