Ultimul trend in PSD: candidat "independent" la Primaria Capitalei

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 12:43
1075 citiri
Ultimul trend in PSD: candidat "independent" la Primaria Capitalei

Mircea Geoana a declarat ieri ca se gandeste serios la varianta unui candidat din afara partidului pentru Primaria Capitalei, in acest sens el identificand "o lista scurta de suspecti". "Nu este exclus sa avem pe cineva din afara partidului, daca nimeni nu se hotaraste. in acest moment, n-am luat nicio decizie, lucram cu toate variantele pe masa: fie un candidat din partid, fie unul din afara", ne-a precizat Geoana.

Pentru Mircea Geoana, miza candidaturii pentru Bucuresti este uriasa. Orice lider al PSD care ar castiga aceasta competitie ar putea emite pretentii justificate pentru conducerea partidului. in consecinta, ideea unui candidat independent poate sa reprezinte o incercare a lui Mircea Geoana de a evita o amenintare directa la scaunul sau. Varianta nu e noua, ea a mai fost incercata atunci cand din partea PSD a candidat pentru primarie Ilie Nastase.

PSD, un partid care si-a facut intotdeauna un titlu de glorie din rezerva sa nelimitata de cadre specializate, are dificultati in desemnarea unui candidat propriu la Primaria Capitalei si din alte doua cauze.

Consultantii britanici masoara popularitatea pesedistilor

In primul rand, nu exista un pesedist, in afara lui Marian Vanghelie, dispus sa investeasca in campania electorala. Marian Vanghelie nu va da bani decat pentru campania sa, iar PSD Bucuresti va boicota orice candidat impus de conducerea centrala. sansele ca Vanghelie sa reprezinte PSD in cursa pentru Bucuresti au scazut dupa ce acesta a intrat in conflict deschis cu Mircea Geoana.

In al doilea rand, in conditiile in care PSD sta prost in Bucuresti, nu exista un pesedist care sa vrea sa candideze, in afara aceluiasi Marian Vanghelie. Conducerea PSD le-a cerut consultantilor britanici sa faca, pana pe 15 februarie, un sondaj care sa arate care dintre liderii partidului are cele mai multe sanse sa intre in turul al doilea. "Toti liderii partidului, mai putin eu si Ion Iliescu, intra la evaluare. Vrem sa vedem care are cele mai multe sanse in Bucuresti", a spus Mircea Geoana.

Este practic un sondaj cu dedicatie pentru Cristian Diaconescu, eterna "solutie" a PSD pentru orice post care se vacanteaza. Pana la finalizarea sondajului propriu, pesedistii fac prognoze pe un material al adversarilor din PD-L. Acestia si-au facut deja un sondaj despre intentiile de vot in Capitala, din care ar fi rezultat ca cel mai bine plasati pesedisti sunt Cristian Diaconescu, Victor Ponta si Sorin Oprescu. Ponta si Oprescu au sanse mici sa primeasca nominalizarea in partid: primul nu va fi sustinut niciodata de organizatia locala, stiute fiind sentimentele lui Vanghelie fata de el. Al doilea nu mai vrea sa intre in cursa dupa experienta candidaturilor trecute, cand a aflat pe propria piele cat de dureroase pot fi "talpile" puse din interiorul partidului.

In aceste conditii, Cristian Diaconescu pare din nou sa fie scos in fata. "Asta-mi lipsea din panoplie, o candidatura la primarie, in rest am fost propus peste tot!", comenta ieri cu ironie Diaconescu. El a adaugat ca nimeni nu i-a propus inca nimic, dar ca "simte" ca este impins de la spate. "Nu stiu cum voi putea sa refuz de data asta", a mai spus Diaconescu, amintind de refuzul sau la ultima "oferta" a lui Geoana, aceea de a candida pentru Parlamentul European.

Se pare insa ca nici solutia Diaconescu nu este cea mai fericita. El are o imagine buna, dar n-are profil de primar. N-a muncit in administratie, el insusi recunoscandu-si limitele: "Nu stiu daca mi se potriveste primaria".

<a href=http://www.gandul.info/politica/ultimul-trend-in-psd-candidat-independent-la-primaria-capitalei.html?3928;2336278/ target=_blank>Gandul</a>