Tariceanu: Geoana spune bazaconii

Marti, 20 Mai 2008, ora 10:49
1224 citiri
Tariceanu: Geoana spune bazaconii

Premierul Tariceanu a declarat, in replica la criticile social-democratilor la adresa activitatii Guvernului din ultimii ani, ca nu merita sa intre in polemica cu liderul PSD, argumentand ca Mircea Geoana vorbeste "bazaconii" pentru ca este "strain" de domeniul economic."Nu as vrea sa intru intr-o polemica cu domnul Geoana, nu cred ca merita. In plus de asta, cred ca si-a ales domeniul in care dansul se pricepe extrem de putin, daca nu cel mai putin. Daca ar fi fost domeniul de politica externa, cred ca ar fi avut mai multa credibilitate. Dar domeniul economic ii este clar strain", a declarat Tariceanu intr-un interviu acordat postului public de televiziune.


Tariceanu s-a referit la criticile aduse de PSD in privinta absorbtiei fondurilor europene si a argumentat ca Programul Operational Regional a atras proiecte care insumeaza 400 de milioane de euro si care incep sa primeasca finantare, iar in domeniul agricol solicitarile depasesc de patru ori fondurile disponibile pentru 2008.


"Lucrul acesta dovedeste o necunoastere crasa. Este grav pentru un lider de opozitie sa vorbeasca asemenea bazaconii. Romania are o performanta dintre cele mai bune in randul statelor UE in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene in perioada 2007-2013", a replicat premierul.


Tariceanu a prezentat totodata datele Instututui National de Statistica, potrivit carora din 2005 au fost create peste 500.000 de locuri de munca. "Anul acesta este primul, dupa aproximativ 14 ani, cand numarul salariatilor depaseste numarul pensionarilor. Deci avem o baza sustenabila pentru sistemul de pensii", a spus premierul. Seful Executivului a mai spus ca volumul insumat al investitiilor straine din Romania in anii 2005, 2006 si 2007 este egal cu cel inregistrat in intervalul 1990 - 2004 inclusiv.


In ceea ce priveste valoarea pensiei medii de asigurari sociale, premierul a spus ca aceasta a crescut de la 252 de lei in decembrie 2004 la 563 de lei in martie 2008 - respectiv o crestere de 123%, iar pensia medie a agricultorilor a crescut de la 79 de lei in decembrie 2004 la 241 de lei in martie 2008.


Social-democratii au prezentat luni un raport despre guvernarea de dreapta, intitulat "1200 de zile de haos in Romania", potrivit caruia inflatia a explodat in cei patru ani ai puterii de dreapta si risca sa ajunga la doua cifre, Romania a cheltuit in ultimii ani cel mai putin dintre statele UE pentru protectie sociala si nu s-a construit niciun kilometru de autostrada. Social-democratii mai sustin ca Romania nu a absorbit niciun ban din fondurile UE, ca saracii au devenit mai numerosi, justitia este subordonata politic, iar in relatiile externe Romania este izolata.