Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania are nevoie de investitii de aproape un miliard de euro pe an in domeniul energetic

Romania are nevoie de investitii de aproape un miliard de euro pe an in domeniul energetic

Romania are nevoie de investitii cuprinse intre 800 milioane si un miliard de euro pe an in domeniul energetic, potrivit unui studiu prezentat luni de profesorul universitar Aurel Leca in cadrul conferintei "Schimbari climatice. Energie. Protectia mediului", desfasurata la sediul Institutului Bancar Roman.

Potrivit studiului, Romania are rezerve de petrol si gaze naturale pentru 15 ani, dependenta de importuri fiind de 54 la suta pentru petrol si de 50 la suta pentru gaze naturale.

In prezent, Romania este capabila sa produca 15.000 de megavati, insa 80 la suta din capacitatea termo si 40 la suta din cea hidro au durata de viata depasita si nu exista instalatii de dezintoxicare conforme cerintelor UE, a explicat profesorul Leca.


Conform datelor furnizate de acesta, pierderile energetice ale Romaniei s-au cifrat la 25 la suta din totalul industriei si la 50 la suta in cazul folosirii in cladiri.


Astfel, intensitatea energetica este de peste trei ori mai mare in Romania decat in Uniunea Europeana.

Pagubele in energie, in SUA, s-au cifrat la 20 de miliarde de euro iar in Europa la opt miliarde de euro.

De asemenea, Aurel Leca a precizat ca energia si transporturile au cel mai mare impact asupra deteriorarii mediului. In Europa, sunt necesare investitii de 1.000 miliarde euro, in timp ce la nivel global este nevoie de 30.000 de miliarde de dolari.

In ceea ce priveste alimentarea centralizata cu caldura in sistemul urban potrivit sursei citate pierderile energetice totale in Romania au reprezentat 35 la suta pentru cele mai eficiente sisteme si 80 la suta pentru cele mai ineficiente.

"Acest sector este cel mai deficitar sector energetic. Dupa criza petrolului, din 1973, tarile Uniunii Europene au redus consumul energetic in cladiri cu 60-65 la suta. Tinta Uniunii Europene pana in 2010 este reducerea cu peste 20 la suta", a precizat profesorul Leca.

In prezent, in Romania sunt 85.000 de blocuri, 3 milioane de apartamente si sapte milioane de locatari.

"Prin publicarea acestor rezultate specialistii transmit implicit o mare dezamagire. Nu am fost capabili sa avem un minimum de masuri pentru problemele energiei", a afirmat economistul Daniel Daianu.

De asemenea, acesta a precizat ca principala problema a Romaniei este productivitatea energiei electrice. "Se va consuma mai multa energie, acest lucru nefiind insa o tragedie. Piata trebuie reglementata, iar in acelasi timp trebuie stimulata competitia", a mai spus economistul citat.

Prezent la evenimet, Mircea Geoana, presedintele PSD, a afirmat ca "economia romaneasca are un decalaj imens fata de cea a Uniunii Europene. Noi consumam cea mai mare cantitate de energie electrica pe produs fabricat. Totodata, o problema a sectorului energetic este transparenta. "Exportam privilegiat iar cetateanul suporta pierderile. Acest sistem este gresit si pagubos", a spus Geoana.

Potrivit unui studiu prezentat de profesorul universitar Calin Georgescu, 50 la suta din suprafata pamantului se transforma in mod radical, padurile se restrang cu 9 milioane hectare pe an, iar 50 la suta din pasuni s-au transformat in deserturi. Un miliard de oameni sufera de lipsa de apa.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1194 ori