PSD le ofera bucurestenilor aceleasi nume vechi pentru primariile de sector

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 16:23
1194 citiri
PSD le ofera bucurestenilor aceleasi nume vechi pentru primariile de sector

PSD Bucuresti merge pe o solutie de compromis si vrea sa-i arunce in lupta pentru primariile de sector pe vechii edili ai partidului, in timp ce pentru Primaria Generala cauta in continuare un candidat care sa le aduca cat mai multe voturi intr-un oras pe care nu au reusit sa-l castige niciodata.

Memebrii PSD Bucuresti se vor reuni intr-o sedinta in care, potrivit liderilor filialei, va avea loc o prima discutie despre candidatii la sectoare, dar si despre cel care se va inscrie in competitia pentru Primaria Generala, existand putine sanse ca Marian Vanghelie sa doreasca sa candideze.

Cat priveste primariile de sector, se pare ca PSD intentioneaza sa-i arunce in competitie, cu mici exceptii, pe fosti primari din timpul guvernarii Nastase. La sectorul doi lucrurile sunt clare, filiala alegand sa mearga in continuare pe mana lui Neculai Ontanu, actual primar al sectorului doi, dat de pesedisti drept castigator sigur pentru un nou mandat.

Nici la sectorul sase nu ar fi probleme, Dan Darabont exprimandu-si si el intentia de a candida, mai ales ca actualul primar Cristian Poteras are sanse minime de a fi reconfirmat, dupa cum sustin pesedistii.

La primaria sectorului patru ar dori sa candideze Vasile Mihalache, presedinte PSD sector patru si fost primar al acestui sector. Tot la acest sector, Mircea Geoana, ar fi interesat, sustin surse din PSD, sa-l impuna drept candidat pe Robert Negoita, finantator al partidului, cel care a dorit sa candideze si la sefia PSD Bucuresti contra lui Marian Vanghelie.

Ceva probleme sunt la sectorul trei, unde unul din cei interesati sa candideze, Doru Giugula, are o problema de imagine, dupa ce a primit un verdict de colaborare cu Securitatea la sfarsitul anului trecut. Cei de la sectorul trei mai au o varianta, in persoana lui Eugen Plesca, si el fost primar, chiar la sectorul trei.

La primaria sectorului unu si-a anuntat deja intentia de a candida Dan Tudorache, sef al PSD sector unu. Cele mai mari probleme sunt insa la sectorul cinci, in conditiile in care Vanghelie nu mai doreste un nou mandat. Vanghelie intentioneaza sa propuna un apropiat, numele cel mai vehiculat fiind Bogdan Georgescu. Potrivit unor membri ai filialei, Georgescu nu ar dori insa sa candideze si nici nu are sanse prea mari, mai ales in conditiile in care PD-L si-a propus sa "smulga" acest sector de la Marian Vanghelie. Apropiati ai lui Vanghelie afirma ca primarul s-a gandit la altcineva, cu sanse sa-i succeada si vorbesc chiar despre o candidatura surpriza.

Daca la nivel de sectoare, pesedistii bucuresteni par ca si-au stabilit potentialii candidati, niciunul din liderii pesedisti nu si-a exprimat pana acum intentia de a candida pentru functia de edil-sef al Capitalei. Potrivit unor surse, nici liderul de la PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, nu ar mai dori sa candideze, nici la Primaria Generala si nici la cea a sectorului cinci, fiind mai preocupat de ascensiunea sa interna in PSD. Pe de alta parte, Vanghelie si Mircea Geoana au avut saptamana trecuta o intalnire in care presedintele PSD ar fi incercat sa afle parerea celui dintai asupra candidaturilor unor vicepresedinti precum Cristian Diaconescu sau Victor Ponta, iar Vanghelie i-ar fi spus lui Geoana ca partidul ar trebui sa-l aleaga pe cel care are cele mai multe sanse.

Informatiile despre o eventuala candidatura a celor doi vicepresedinti au aparut in contextul in care, pe de o parte, Vanghelie ar fi transmis conducerii centrale ca nu doreste sa candideze, iar pe de alta, nici Mircea Geoana nu ar dori ca PSD sa mearga in cursa cu liderul PSD Bucuresti, date fiind dificultatea social-democratilor de a gasi un candidat care sa reuseasca macar sa se califice in cel de-al doilea tur de scrutin si in general antipatia bucurestenilor fata de PSD.

Cristian Diaconescu nu-si doreste aceasta candidatura iar Ponta a abordat acest subiect ironic, afirmand intr-o declaratie pentru NewsIn ca i se pare nostim sa candideze in numele unei filiale care l-a propus spre excludere anul trecut. Ponta, despre care unele ziare au scris ca si-ar dori un asemenea post din cauza vizibilitatii pe care i-o ofera, a facut in declaratia pentru NewsIn o nuanta importanta in sensul ca a declarat ca nu i se pare nepotrivita o functie in administratie, pentru ca politica se face in aceeasi masura si de la Primarie si din Parlament.

In afara de imposibilitatea de a gasi un candidat cu sanse reale, PSD a intarziat sa-si anunte, fie si la nivel neoficial candidatii la Bucuresti, si pentru ca a asteptat sa vada ce competitori arunca celelalte partide in lupta. Este de altfel si unul din argumentele folosite de Vanghelie, care ar fi amenintat ca nu doreste sa candideze decat daca Adriean Videanu s-ar inscrie in cursa, pentru ca, ar fi spus el, numai impotriva lui are sanse sa castige. Astfel, foarte probabila renuntare a lui Videanu de a mai candida ii va folosi ca scuza perfecta primarului de la cinci, care va invoca, potrivit unor surse PSD, ca nu se poate bate cu pedelistii Razvan Murgeanu sau Vasile Blaga, care s-ar bucura si de mai multa popularitate ca el si sunt si asociati unei imagini de buni administratori.

Ca PSD are dificultati in a gasi candidatul care sa corespunda unui primar de Capitala este confirmat si de faptul ca in presa au aparut informatii potrivit carora Mircea Geoana ar fi dispus sa accepte ca un independent sa candideze in numele partidului la Primaria Bucuresti, varianta la care a mai apelat partidul si in alti ani.

Geoana a precizat apoi ca formatiunea va face o serie de masuratori, ca cel care va candida la Capitala va fi cel cotat cu cele mai multe sanse si ca doar in ultima instanta, PSD va alege un independent. Ideea unui independent nu li se pare insa prea buna liderilor de filiale de la Bucuresti, care interpreteaza acest lucru ca un semn de slabiciune al PSD Bucuresti. In plus, sefii de sectoare spun, fara a dori sa fie citati, ca nu doresc sa mearga in campanie si sa finanteze pe cineva din afara partidului.

Daca intarzierea de a desemna un candidat pentru Primaria Generala, in conditiile in care restul partidelor sunt aproape hotarate, e interpretata de presa drept o problema suplimentara a PSD, social-democratii nu par ingrijorati. "De ce sa fiu ingrijorata? Termenul este 15 februarie. Traian Basescu a anuntat ca vrea sa candideze cu cateva zile inainte de a se depune listele. Timp nu mai e foarte mult, e adevarat...Poate sa apara si la noi o surpriza, o candidatura surpriza, de ce nu?. Nu sunt ingrijorata, dar ma preocupa aceasta problema", a declarat pentru NewsIn Rodica Nassar, presedinte PSD sector doi.

Nici lui Dan Darabont, secretar executiv al PSD si viitor candidat la sectorul sase, nu i se pare ca PSD ar fi intr-un blocaj in a-si desemna candidatii. "Dimpotriva. Chiar la Biroul Permanent a fost o discutie ca ne cam grabim. Ca procedura, trebuie sa trecem prin toate nivelurile de organizatii, incepand de jos, si asta cere timp, sustin unii sefi de organizatii. Trebuie ca acei candidati sa aiba acceptul organizatiilor din care provin", a declarat acesta pentru NewsIn.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.