PSD isi face propriul program anticriza

Marti, 07 Iulie 2009, ora 10:04
1449 citiri
PSD isi face propriul program anticriza

PSD a prezentat luni un plan de actiune ce contine 24 de masuri pentru iesirea din criza, printre acestea numarandu-se construirea de locuinte pentru inchiriat, extinderea programului Rabla pentru firme si pentru utilaje agricole, TVA scazut la cateva alimente, desfiintarea impozitului forfetar, informeaza Newsin.

Social-democratii propun ca prima masura anticriza crearea unui Fond National de Locuinte, care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte complet echipate, supuse regimului de inchiriere, cu garantii acordate prin Fondul de Garantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Potrivit PSD, programul urmareste stimularea productiei autohtone si a consumului, prin cresterea cererii de materiale de constructie, mobilier si aparatura electrocasnica.

Acest program se va aplica pentru locuinte noi, complet mobilate si utilate, care vor fi inchiriate de autoritatile locale persoanelor care nu pot obtine un credit imobiliar, suma obtinuta din chirie putand fi folosita pentru plata dobanzii catre bancile care au finantat constructia.

Liderii PSD sustin ca masura poata fi implementata incepand cu toamna lui 2009. O alta masura propusa de pesedisti este infiintarea unui Fond de Investitii pentru Infrastructura si Dezvoltare Regionala, din care sa fie finantate proiecte din domenii precum educatie, sanatate, eficienta energetica, autostrazi, drumuri judetene, dezvoltare rurala, alimentare cu apa, aparare impotriva inundatiilor.

Reabilitarea a 1,5 milioane de ha pana in 2014, prin investitii in sistemele de irigare, reducerea pretului la energie electrica pentru irigatii, pe o perioada determinata de maxim un an, prin alocarea de energie produsa in sistem hidro, facilitarea construirii de ferme si a accestului la fonduri UE sunt alte initiative ale social-democratilor.

De asemenea, PSD mai propune, tot la capitolul "masuri de stimulare a unor sectoare industiale", infiintarea unei retele de piete de gros pentru preluarea legumelor si fructelor si prelungirea cu doi ani a perioadei de tranzitie in ceea ce priveste standardele de procesare pentru lapte crud si carne.

Pesedistii ar dori extinderea "programului Rabla" pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009 si pentru tractoare si alte utilaje agricole, incepand de la 1 ianuarie 2010. Masura vizeaza inlocuirea parcurilor auto si de utilaje si incurajarea industriei constructoare de masini.

O alta propunere este infiintarea Fondului "Agenda Lisabona", destinat exclusiv atingerii tintelor Agendei Lisabona: investitii in cercetare, dezvoltare, inovare, formare continua, energie regenerabila, modernizare CET-uri etc.

Acest fond va fi constituit, pe langa fondurile structurale destinate cresterii competitivitatii, din sume atrase prin emisiunea de bonduri pe pietele externe si din vanzarea excedentului de permise de poluare tranzactionabile alocate conform protocolului de la Kyoto pentru perioada 2008 - 2012.

Social-democratii se arata preocupati si de cresterea eficientei si a transparentei cheltuirii banului public, in acest sens ei propunand infiintarea unui Consiliu pentru supravegherea cheltuirii fondurilor publice, format din reprezentanti ai institutiilor statului, experti independenti (firme de audit), reprezentanti ai presei si ai societatii civile.

Acest consiliu va urmari cheltuielile publice, intr-o prima etapa pentru Ministerele Transporturilor, Dezvoltarii, Educatiei si Sanatatii, urmand ca sistemul sa fie extins ulterior la toate ministerele.

PSD sustine si extinderea utilizarii obligatorii a platformei SEAP (sistemul electronic de achizitii publice).

PSD a pregatit o serie de masuri de sprijinire a mediului de afaceri. Printre acestea, se numara plata TVA catre stat la incasarea facturii, si nu la emiterea acesteia, eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri (forfetar), incepand cu 1 septembrie 2009. Potrivit PSD, impozitul minim nu are efectul scontat, iar costurile mentinerii acestui impozit sunt mult prea mari.

Planul de masuri anticriza al social-democratilor prevede si acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale catre bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv si-au platit la zi datoriile, dar si acordarea unei bonificatii de 5% pentru persoanele fizice care isi achita integral obligatiile fiscale pana la 31 martie a fiecarui an.

De asemenea, PSD propune penalizarea Ministerului Finantelor pentru depasirea termenului legal de rambursare TVA si pentru orice intarziere a platilor realizate de institutiile statului catre agentii economici. Introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a acestora, este o alta masura a social-democratilor.

Alte masuri vizeaza recapitalizarea CEC, infiintarea de centre regionale pentru acordarea de consultanta gratuita celor care doresc sa acceseze fonduri comunitare, plata TVA la receptia lucrarilor in cazul proiectelor europene. PSD isi propune sa acorde o serie de stimulente pentru infiintare si mentinere de locuri de munca.

Astfel, toti angajatorii care infiinteaza minimum 10 noi locuri de munca pentru someri sau absolventi de scoala vor primi o bonificatie de 50% la plata contributiilor sociale datorate statului in primul an si de 25% pentru cel de-al doilea an.

Masura urmeaza sa se aplice pentru salariile care nu depasesc salariul mediu brut pe economie. Reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte figureaza ca o masura care are ca scop asigurarea protectiei sociale a celor mai saraci romani si va fi dublata de un mecanism de control prin care micsorarea TVA sa se regaseasca in reducerea preturilor, si nu in cresterea profiturilor comerciantilor.

O alta propunere este reducerea cu o treime a facturii la energie pentru consumatorii casnici, in functie de nivelul veniturilor, si pentru agentii economici afectati de criza economica. Aceasta masura se va aplica pe o perioada de 6 luni, cu incepere de la 1 septembrie, prin cresterea la 90% a ponderii in cosul de calcul pentru gazele naturale din productia interna si la 50% pentru energia electrica.

Referitor la incurajarea investitiilor straine, PSD recomanda acordarea de facilitati si inlesniri pentru investitiile care depasesc 10 milioane de euro sau creeaza peste 250 de noi locuri de munca. Costurile totale estimate pentru toate masurile prevazute in planul de actiune sunt de aproximativ 14 miliarde de euro.

Acesti bani vor fi asigurati din urmatoarele surse: 10 miliarde euro de la buget (bani pentru infrastructura). 7 miliarde euro din fonduri europene, surse extrabugetare precum: cresterea redeventelor incasate de stat pentru concesionarea exploatarii resurselor naturale neregenerabile (1,9 miliarde euro), economii la buget prin extinderea achizitiilor publice prin utilizarea platformei SEAP (1,6 miliarde euro), vanzarea de catre Stat a excedentului de permise de poluare tranzactionabile alocate conform protocolului de la Kyoto pentru perioada 2008-2012 (2,8 miliarde euro), reevaluarea obligatiilor din programele de off-set, post-privatizare si de mediu, emisiune de bonduri (0,5-1 miliard de euro), imprumuturi UE, BERD, BEI, BM (1,7 miliarde euro).

Propunerile PSD au fost prezentate partenerilor de guvernare de la PDL in cadrul sedintei coalitiei de luni, iar ministrii social-democrati au primit sarcina de a promova aceste proiecte in Guvern. De asemenea, Planul va fi supus in perioada urmatoare dezbaterii publice, liderul PSD Mircea Geoana precizand ca asteapta si reactia celorlalte formatiuni politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anticriza, #program, #psd , #stiri Mircea Geoana