Majorarea pensiilor cu 9% ar putea fi amanata pana in septembrie

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 13:12
787 citiri

Reprezentantii PSD si cei ai PD-L au analizat luni o propunere a Ministerului Finantelor de amanare a majorarii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie, masura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro.

Pensiile vor creste sigur in acest an, insa este posibil ca punctul de pensie sa ajunga la 45% abia in luna septembrie, intrucat majorarea acestora cu 9% din luna martie ar necesita in 2009 un transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii de aproape 3,2 miliarde euro, pentru a acoperi deficitul. Daca s-ar decide amanarea cresterii pensiilor cu inca sapte luni, s-ar putea face economii de aproape 1,2 miliarde euro", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai PSD.
Astfel, daca majorarea se amana pentru septembrie, deficitul bugetului public de pensii ar urma sa fie in acest an de doar 8 miliarde lei, potrivit calculelor finantelor. Suma ar urma sa fie acoperita de la bugetul de stat.
In prezent, punctul de pensie este 697,5 lei si reprezinta 41% din salariul mediu brut de 1.693 lei, luat in calcul de actualul guvern pentru fundamentarea bugetului.


Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar insemna o crestere a pensiilor cu circa 9%,
potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.

Ultima majorare a pensiilor a avut loc in luna octombrie 2008, cand punctul de pensie a fost majorat la 45% din salariul mediu brut de anul trecut, de 1.550 lei.
Excedentar pana in octombrie 2008, bugetul asigurarilor sociale de stat a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. In acest an, dezechilibrul s-ar putea adanci si mai mult, analistii grupului Citi estimand, recent, ca deficitul bugetului de pensii va ajunge la 2% din PIB in 2009.


Inghetarea pensiilor mai mari de 1.500-2.000 lei


Pe de alta parte, reprezentantii PSD propun inghetarea cresterii pensiilor mari in acest an, astfel incat de majorarile prevazute de legea pensiilor sa beneficieze doar cei care au venituri mici.
"Trebuie sa hotaram daca se impune un nivel maxim pentru care se va aplica aceasta majorarea a pensiilor, iar variantele pe care le avem in vedere vizeaza plafonarea la 1.500-2.000 lei", au precizat, pentru NewsIn, reprezentanti social-democrati.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, declara sambata, la Iasi, ca "o crestere a pensiilor pana la un anumit plafon este necesara si sunt resurse, urmand ca pentru pensiile mari si foarte mari sa gasim, la un alt moment, alte resurse".
Liderul social-democrat a dat, insa, asigurari ca exista resursele necesare pentru o astfel de masura.

Sursa:Bloombiz

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#buget, #economie, #majorare , #stiri Mircea Geoana