Italienii someri vor fi amanati de la plata creditelor timp de 1 an

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 17:49
1736 citiri
Italienii someri vor fi amanati de la plata creditelor timp de 1 an

Bancile italiene vor aplica un moratoriu de un an pentru rambursarea imprumuturilor luate de familiile ai caror membri au ramas fara loc de munca ori sunt in somaj partial, ca urmare a crizei, a anuntat, miercuri, Asociatia bancara italiana (Abi), potrivit AFP.

"Planul familiei" al Abi prevede "posibilitatea suspendarii platii ratelor la credite pentru 12 luni" pentru familiile afectate de criza economica actuala. Masura, la care pot adera bancile in mod voluntar, va deveni operationala incepand din ianuarie 2010, a mai precizat Abi.

Doua dintre cele mai mari banci italiene, UniCredit si Banca Monte dei Paschi din Siena, au anuntat masuri de acest fel la finalul lui 2008.

Cresterea somajului a fost limitata pentru moment in Italia, dar ar urma sa avanseze rapid, pe masura ce firmele nu vor mai putea recurge la somajul partial.

In trimestrul al doilea, rata somajului s-a stabilizat la 7,4% din totalul populatiei active, potrivit ultimelor cifre oficiale publicate.

La inceputul lunii august, bancile italiene si organizatia patronala Confindustria au semnat un acord pentru ca IMM-urile sa poata beneficia de amanarea pentru un an a platii datoriilor.

Masura din Italia si-a gasit adepti si in Romania. Presedintele PSD, Mircea Geoana, propunea la jumatate acestei luni "masuri exceptionale cu caracter limitat pentru repornirea creditarii".

"Cred ca un lucru pe care-l putem face in aceasta perioada este sa incurajam bancile sa intre in acel plan pe care Italia l-a introdus, un moratoriu bancar asupra rambursarii creditelor pentru o perioada de un an de zile. Exista un numar de banci din Romania care sunt dispuse sa intre intr-un astfel de acord, in care practic iti salvezi clientii si timp de un an de zile se poate plati doar principalul, dand astfel oxigen si pastrand in viata un numar important in principal de IMM-uri", afirma Geoana. 

 

#amanare, #credite, #imm, #plati , #stiri Mircea Geoana