Geoana vrea sa scape IMM-urile de impozitul forfetar si sa penalizeze statul

Vineri, 22 Mai 2009, ora 13:03
2012 citiri
Geoana vrea sa scape IMM-urile de impozitul forfetar si sa penalizeze statul

Mircea Geoana si Dan Voiculescu au initiat o propunere legislativa care elimina impozitul pe venit pentru IMM in primii trei ani de activitate, criticand politica de impozitare a Guvernului si o alta prin care obliga statul la plata unor penalitati pentru intarzierile cu rambursarea TVA.

Presedintele PSD Mircea Geoana, alaturi de senatorii Aliantei PSD+PC Dan Voiculescu, Viorel Arcas si Ion Toma, au depus la 7 mai, adica dupa ce Guvernul PDL-PSD a introdus impozitul minim, o initiativa legislativa privind modificarea Codului fiscal, prin care incearca sa scuteasca o parte a firmelor de la plata unor impozite. Potrivit propunerii legislative, "in primii 3 ani de la infiintare, microintreprinderile sunt exceptate de la plata impozitului pe venit" stabilit conform Codului fiscal.

In expunerea de motive, initiatorii critica masura impozitarii "excesive" a microintreprinderilor in perioada recesiunii mondiale, sustinand ca aceasta ar putea duce la falimentarea unui numar masiv de agenti economici.

"Reducerea drastica a productiei, consumului, si implicit a veniturilor obtinute de microintreprinderi, coroborata cu cresterea nivelului de impozitare, creeaza dificultati economice majore", precizeata semnatarii propunerii legislative, indicand, printre aceste dificultati, cresterea exponentiala a nivelului somajului,dezechilibrarea bugetului de stat si dezarticularea economiei nationale.

"Daca doar o patrime dintre microintreprinderi isi vor inceta activitatea din cauza impozitarii excesive, numarul somerilor poate creste cu peste 500.000", avertizeaza senatorii PSD in expunerea de motive.

Aceiasi reprezentanti ai Aliantei PSD+PC au depus, tot la 7 mai, o propunere de introducere a unor penalitati pentru intarzierile statului de a rambursa TVA catre firme. Potrivit initiativei legislative de modificare a Codului fiscal, "daca rambursarea se efectueaza dupa expirarea termenului de 45 de zile calendaristice de la data depunerii decontului cu sume negative de TVA cu obtinere de rambursare, statul va plati majorari de intarziere persoanelor impozabile indreptatite in cuantum de 0,1% din soldul sumei negative a taxei pentru fiecare zi de intarziere".

Initiatorii isi justifica propunerea sustinand ca intarzierile la rambursarea TVA pot destabiliza economia nationala, multi agenti economici ajungand la faliment din cauza acestora. "Termenul legal de solutionare a unei cereri de rambursare de TVA este de 45 de zile.

Reglementarile legale actuale instituie acest termen generos, in care statul se crediteaza practic fara dobanda din banii firmelor private.

In practica insa, in peste 50% din cazuri, acest termen nu este respectat. Puternic afectati de lipsa de lichiditati, multi agenti economici viabili sunt falimentati de aceste intarzieri care ii impiedica sa-si indeplineasca obligatiile financiare. (...) Pe termen lung, toate pierderile firmelor pivate se vor regasi in bugetul de stat" se arata in expunerea de motive.

PSD+PC vrea si majorarea pensiei de invaliditate si a salariului asistentilor sociali

Social-democratul Mircea Geoana si conservatorul Dan Voiculescu au semnat, alaturi de pesedistii Ion Toma si Viorel Arcas, doua proiecte de lege privind cresterea pensiei de invaliditate si a salariului asistentilor sociali care ingrijesc varstnici la domiciliu, propuneri care ar putea avea sanse reduse de a fi puse in aplicare in conditii de criza.

Pesedistii apreciaza ca masura este aplicabila in conditiile in care numarul beneficiarilor acestor pensii de invaliditate este redus (in 2008, 41.113 de persoane), iar cresterea numarului de cazuri este moderata.

"Consideram ca aceasta propunere legislativa poate ameliora conditiile de viata ale unei categorii sociale cu venituri foarte mici, fara a afecta semnificativ bugetul asigurarilor sociale. Propunerea este extrem de necesara pentru persoanele obligate sa infrunte atat privatiunile dizabilitatilor grave cat si efectele negative ale crizei economice" spun initiatorii.

Al doilea proiect, de modificare a Legii privind asistenta sociala a persoanelor varsnice, reglementeaza conditii "decente" pentru asistentii sociali care ingrjijesc persoanele varstnice, spun initiatorii. Actul normativ prevede ca, pentru asigurarea ingrijirii la domiciliu a persoanei varstnice aflate in situatia de dependenta sociomedicala, consiliile locale sa angajeze personal de ingrijire "cu plata cu ora , fractiuni de norma sau norma intreaga", iar salariul brut lunar al personalului de ingrijire la domiciliu sa fie de 1.500 lei.

#geoana, #impozit, #penalizare, #stat, #tva , #stiri Mircea Geoana