Geoana vrea rapoarte despre costurile sociale ale rectificarii

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:11
863 citiri
Geoana vrea rapoarte despre costurile sociale ale rectificarii

Mircea Geoana le-a cerut ministrilor PSD sa faca o estimare asupra costurilor sociale ale viitoarei rectificari bugetare si sa gaseasca solutii pentru ca pensionarii cu veniturile cele mai mici sa beneficieze de medicamente compensate si sa aiba reducere la factura de electricitate.

"Ministrii nostri au primit ca sarcina din partea noastra sa faca o estimare cu privire la costurile sociale si economice ale propunerilor avansate la nivelul Guvernului astazi. (....) In acest moment, am trasat ca sarcina ministrilor sanatatii si colegilor care se ocupa in partid de problemele de energie gasirea de solutii pentru ca pensionarii cu venituri modeste, sub 6-7 milioane de lei, sa aiba acces la medicamente compensate suta la suta si sa aiba acces la o factura de intretinere si la costul curentului electric mult mai reduse", a declarat liderul PSD, dupa o intalnire a conducerii centrale cu ministrii social-democrati si secretarii de stat.

Geoana a mai aratat ca la nivelul PSD s-a creat o echipa pluridisciplinara care sa analizeze implementarea unui program de constructii de locuinte si crearea unui fond social locativ pentru tineri si familii cu probleme sociale. Liderul PSD a criticat din nou faptul ca actualul Executiv nu a elaborat un plan coerent, national anti-criza.

"Obsedati de nevoia de a respecta acordul cu FMI, Guvernul pierde din vedere faptul ca inca nu avem un raspuns la criza care se adanceste in Romania si credem ca acest raspuns anti-criza care se lasa asteptat trebuie sa fie adoptat in paralel cu discutia despre rectificarea de buget", a mai declarat presedintele Senatului.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, a declarat, in cadrul unei intalniri ce a avut loc miercuri cu membrii comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, ca rectificarea de buget preconizata nu va afecta cresterea pensiei minim garantate sau a valorii punctului de pensie.

Ministrul Marian Sarbu a spus ca proiectul de Ordonanta de Urgenta referitor la rectificarea bugetara nu va aduce modificari considerabile bugetului ministerului pe care il conduce, iar sumele care sunt alocate bugetului de asigurari sociale va ramane neatins.

"In proiectul de ordonanta, la pensii sau alocatii pentru somaj nu avem diminuari. Cresterea pensiei minim garantate la 350 de lei, de la 1 octombrie, precum si cresterea punctului de pensie cu 3% sunt repere de protectie sociala ce raman neatinse", a declarat Sarbu in cadrul discutiilor cu deputatii din Comisia de munca.

Guvernul a discutat saptamana trecuta, in prima lectura, proiectul de act normativ privind rectificarea bugetara impusa de acordul cu FMI, care prevede o reducere a cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei si o crestere a veniturilor cu 1,37 miliarde de lei.

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul trebuie sa emita, imediat dupa semnarea acordului de imprumut, un act normativ prin care sa faca o ajustare de 1,1% din PIB, reprezentand 5,9 miliarde de lei, prin reducerea cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei si prin cresterea veniturilor cu 1,37 miliarde de lei.

Actul normativ trebuie adoptat dupa ce autoritatile romane primesc, de la FMI si de la Comisia Europeana, scrisoarea privind incheierea acordului de imprumut, a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #costuri, #geoana, #medicamente, #ministri, #pensionari, #psd, #rectificare, #solutii, #venituri , #stiri Mircea Geoana