Geoana:Vom sustine cresterea punctului de pensie pana la 45%

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 14:30
1664 citiri

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca parlamentarii social-democrati se vor pronunta impotriva proiectului bugetului de stat pe 2010 si a bugetului asigurarilor sociale, insa vor sustine amendamentul care creste punctul de pensie la 45%, relateaza NewsIn.

"Pozitia noastra este de a sustine punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie.

Va trebui sa fie discutata separat si problema contributiilor pentru asigurari sociale, dar pentru noi punctul de pensie de 45% reprezinta o obligatie politica si un angajament fata de pensionarii acestei tari.

Daca am accepta acest buget, ar trebui sa acceptam faptul ca punctul de pensie ar trebui sa scada la 39%, fata 43,8 % cat este in 2009, de aceea erodarea puterii de cumparare a pensionarilor si a celor cu venituri mici este o situatie de neacceptat", a declarat Geoana.

Totodata, liderul PSD a precizat ca pozitia partidului "ca partid de opozitie" este de a vota impotriva proiectului de buget, "care este un buget construit pe un model clientelar, un buget care nu raspunde problemelor legate de criza economica si sociala, un buget care nu aduce noutati din punct de vedere al pastrarii locurilor de munca, ci dimpotriva agraveaza cresterea somajului".

El a subliniat faptul ca nu au fost alocate "resursele minime pentru o minima functionare" a principalelor sectoare precum agricultrua, transporturile, investitiile, educatia si sanatatea.

De asemenea, Geoana a afirmat ca parlamentarii PSD Viorel Stefan si Claudiu Manda s-au abtinut de la vot in comisiile de buget in cazul aprobarii amendamentului care crestea punctul de pensie la 45% pentru ca ar fi existat "o cumulare a doua amendamente al caror impact cumulat era extrem de masiv asupra bugetului statului".

Liderul PSD a precizat ca ar fi fost vorba de cresterea punctului de pensie totodata cu scaderea contributiilor sociale cu 10%, "care, cumulat, ar fi condus la un deficit de peste 3,5 miliarde de euro".

Geoana a precizat ca PSD militeaza in principal pentru cresterea punctului de pensie la 45% si o eventuala reducere "mai modesta si graduala" a contributiilor sociale.

Si PNL a anuntat ca parlamentarii partidului nu vor vota proiectul de buget pe 2010, dar isi vor sustine amendamentele proprii.

"PNL a hotarat in consens sa voteze impotriva Legii bugetului de stat.

De asemenea, am hotarat sa sustinem in plen toate amendamentele de reducere a fiscalitatii care au fost aprobate in comisiile avizatoare sau in comisia de buget-finante.

As dori sa readuc aminte amendamente propuse de PNL care au fost aprobate si cele care nu au fost aprobate, pe toate urmeaza sa le sustinem in plen", a spus prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban 

#geoana, # crestere, # punct, # de, # pensie , #stiri Mircea Geoana