Geoana: Trebuie sa facem eforturi politice pentru aderarea la Schengen

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:10
1170 citiri
Geoana: Trebuie sa facem eforturi politice pentru aderarea la Schengen

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este un semnal imbucurator, dar decizia finala privind aderarea este strict politica si trebuie mobilizate toate fortele pentru obtinerea acordului partenerilor europeni., informeaza Mediafax.


"Evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este o veste buna pentru Romania si pentru toti cetatenii romani. Aceasta confirma faptul ca tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Spatiul Schengen. Dar decizia finala privind aderarea la Schengen este strict politica, fiind nevoie de unanimintate in Consiliul UE pentru ca Romania sa adere la Schengen la termenul stabilit, in martie 2011. Cu toate ca rezultatul de ieri este un semnal imbucurator, trebuie sa fim lucizi si sa realizam ca nu am primit inca acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca sa ne putem permite sa ne relaxam eforturile", declara Geoana, potrivit unui comunicat de presa transmis sambata.

Presedintele Senatului atrage atentia asupra "riscului ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amanari sine die" si apreciaza ca acest scenariu ar aduce prejudicii majore Romaniei si este o situatie care trebuie evitata cu orice pret, intrucat ar decredibiliza profund tara pe scena internationala.

"Cred ca eforturile tuturor actorilor politici si institutionali trebuie sa se indrepte spre obtinerea acordului partenerilor europeni, mai curand decat sa ne bucuram la fiecare mica victorie de etapa", subliniaza Geoana.

El mentioneaza ca trebuie facute "eforturi uriase" din punct de vedere politic, sa se mobilizeze toate fortele pentru a-i convinge pe partenerii europeni "ca ne vom tine de cuvant si ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este in interesul intregii Uniuni, contribuind la asigurarea securitatii frontierelor sale externe".

"Partenerii europeni au nevoie de garantii ca Romania isi va indeplini obligatiile odata ce va deveni membru al Spatiului Schengen. Trebuie sa dovedim ca suntem un partener serios, trebuie sa lasam deoparte jocuri politice si dispute interne pentru a atinge acest obiectiv national. Beneficiarii principali ai aderarii la Spatiul Schengen sunt cetatenii Romaniei. De aceea, va asigur ca Senatul Romaniei va continua sa depuna toate eforturile pentru ca Romania sa adere la Spatiul Schengen la data stabilita, martie 2011", conchide presedintele Senatului.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind Romania.

Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate si vor fi discutate in urmatorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat secretarul de stat in MAI si sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE in tara noastra.

Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmand votul politic in Parlamentul European (PE).

Tutilescu a spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna.

#mirea geoana, #spatiul schengen, #aderare schengen, #raportul Romaniei schengen, #frontierea, #securitatea frontierelor , #stiri Mircea Geoana