Geoana: Tarile de la Marea Neagra trebuie sa colaboreze

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 10:43
875 citiri
Geoana: Tarile de la Marea Neagra trebuie sa colaboreze

Zona Marii Negre trebuie sa devina o regiune de colaborare, nu de competitie geopolitica, a declarat Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, in deschiderea Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN).

"Zona Marii Negre a fost, este si va ramane o zona de importanta strategica cruciala. Este un dat geografic si o realitate geopolitica perena", a declarat Mircea Geoana, in deschiderea celei de-a 33-a editie a APCEMN.

"Acest lucru duce la competitie geopolitica. De aceea, cea mai mare capcana este sa intram intr-un joc de suma nula, in care victoria unei zone reprezinta infrangerea unei alte tari. Provocarea este sa avem intelepciunea de a transforma zona Marii Negre intr-o zona de colaborare", a adaugat presedintele Senatului.

Geoana a adus aminte ca, de-a lungul timpului, au exista foarte multe initiative de colaborare, dar nici un proiect concret.

"A existat si ideea, din partea Parlamentului European, de a avea o uniune a Marii Negre. Pledoaria mea este de a incerca sa nu mai fim prizonierii istoriei, ci pionierii viitorului. Obligatia noastra este de a incerca sa vedem care sunt lucrurile care ne unesc si cele de interes comun", a spus Geoana.

APCEMN se desfasoara intre 12 - 15 iunie, la Palatului Parlamentului din Bucuresti, principalul subiect fiind gasirea unor solutii pentru iesirea din criza economica. APCEMN a fost creata in 1993 si este constituita din reprezentantii parlamentelor celor 11 tari membre.

 

#apcemn, #colaborare, #geoana, #marea, #neagra , #stiri Mircea Geoana