Geoana: Reducerea salariilor si a pensiilor va fi quasi-permanenta

Luni, 10 Mai 2010, ora 10:39
1544 citiri
Geoana: Reducerea salariilor si a pensiilor va fi quasi-permanenta

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, dupa intalnirea conducerii Senatului cu FMI, ca reprezentantii Fondului au transmis ca masurile de reducere a salariilor si pensiilor sunt quasi-permanente, fiind aplicate atat timp cat deficitul bugetar va fi unul mare, precizeaza Mediafax.

"Am intrebat daca aceste masuri sunt temporare sau nu. Raspunsul a fost evaziv: «Ele vor fi aplicate atata vreme cat deficitul se va afla in respectivele zone. Daca economia va creste si aveti mai multe resurse, puteti sa reveniti»", a spus Geoana.

El a aratat ca nu este vorba de o reducere a salariilor si pensiilor pe trei sau sase luni, asa cum se spunea, ci de una "quasi-permanenta".

"Deci nu este vorba de o reducere pe trei luni, pe sase luni, ci este vorba de o reducere - daca se va intampla, sper sa nu - de o reducere quasi- permanenta, pentru ca este clar ca in clipa in care umbli cu astfel de reduceri este greu sa anticipezi ca vom putea sa avem atat de multe resurse, incat sa readucem pensiile si salariile in acest loc", a spus Geoana.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, dupa negocierile cu FMI, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar va fi redus cu 25%, iar pana la sfarsitul anului sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni, si nu clientela politica, in asa fel incat in anul 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum.

Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie.

In ceea ce priveste pensiile, seful statului a anuntat ca Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual - si numeric, si nivel de plata - ar mai trebui inca circa 500 de milioane de euro, care nu exista si, ca atare, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15 la suta.

Seful statului a anuntat si reducerea subventiilor, precum si faptul ca ajutorul de somaj se va reduce cu 15%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#crestere, #economie, #geoana, #pensii, #reduceri, #salarii , #stiri Mircea Geoana