Geoana: Reducerea "brutala" a slujbelor din administratie nu e o solutie

Joi, 06 August 2009, ora 16:29
1106 citiri
Geoana: Reducerea "brutala" a slujbelor din administratie nu e o solutie

Mircea Geoana le-a transmis joi reprezentantilor FMI, cu care a avut o intalnire, ca reducerea pripita si brutala a locurilor de munca din sectorul bugetar, fara un plan coerent de reforma a administratiei, nu reprezinta o solutie pentru scoaterea Romaniei din criza, informeaza un comunicat PSD,transmite Newsin.

"Concedierea brutala si fara logica nu este o solutie. Sunt ingrijorat de ce se intampla cu oamenii si nu vorbesc doar in calitate de social-democrat. (...) Daca taiem doar locurile de munca fara sa tinem cont de economia reala, riscam sa ajungem la un efect de bumerang si o functionare si mai deficitara a institutiilor statului" a precizat Mircea Geoana, potrivit comunicatului.

La randul sau, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, i-a replicat liderului PSD ca institutia pe care o reprezinta nu doreste sa impuna Romaniei masuri specifice, cum ar fi concedierea a 20% dintre angajatii din sectorul bugetar si ca unul dintre obiectivele principale ale programului cu Romania vizeaza reducerea deficitului, ceea ce nu inseamna neaparat reducerea locurilor de munca.

Mircea Geoana le-a mai solicitat oficialilor sa accepte o reducere a cheltuielilor publice, in paralel cu unele masuri de stimulare a economiei, cum ar fi neimpozitarea profitului reinvestit, sau o mai mare transparenta in ceea ce priveste rambursarile de TVA.

"Solutiile sunt variate. Mai putine cresteri de salarii si micsorarea unor cheltuieli, reprezinta o varianta simpla si, e adevarat, dureroasa, pentru a reduce deficitul bugetar. Dar vom incerca sa fim mai flexibili pentru ca am invatat din greselile pe care le-am facut acum 10-12 ani in Asia", a mai declarat Franks, citat de comunicatul PSD.

Jeffrey Franks a mai afirmat ca va cere permisiune de la Washington pentru a putea fi mai flexibil cu astfel de solutii, cu conditia ca deficitul bugetar sa fie tinut sub control.

El si-a exprimat aprecierea fata de rolul constructiv pe care PSD l-a avut in cadrul coalitiei de guvernare si a negocierilor cu FMI, mai informeaza comunicatul social-democratilor.

Oficialul FMI i-a mai spus lui Mircea Geoana ca economia romaneasca va inregistra o scadere de 8,5 sau chiar 9 procente in 2009, conform estimarilor FMI, iar deficitul bugetar va atinge cota de peste 8% din PIB in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor din partea Guvernului.

Franks a mai declarat ca FMI este dispus sa accepte un deficit bugetar de pana la 7,2% din PIB, iar partii romane ii revine astfel sarcina de a reduce cheltuielile cu circa 0,9% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a spus miercuri ca a ajuns la cele 20 de procente din numarul angajatilor din administratia de stat care trebuie restructurati in urma analizei cresterii de personal din mandatul Guvernului Tariceanu si ca,daca nu se va lua aceasta masura, salariile se vor plati "din imprumuturi".

Seful statului a subliniat ca diminuarea numarului de agentii guvernamentale trebuie sa se faca tinand cont de structurile corespondente celor din statele UE, care trebuie pastrate, si eliminand agentiile infiintate clientelar.

"S-a discutat mult in presa, multa vreme, agentii care au fost create pentru a se genera posturi de demnitari si de directori pentru clientela politica. Astea, daca nu-si justifica existenta, nu au de ce sa ramana", a explicat Basescu, miercuri seara, la postul public de televiziune.

Intrebat ce l-a determinat sa avanseze diminuarea personalului din aparatul central cu 20%, si nu un alt procent, Traian Basescu a explicat ca este vorba despre o aproximare ce tine cont de cresterea numarului de angajati din aceste structuri pe vremea fostului premier.

"M-am uitat cu cat a crescut personalul in timpul guvernarii Tariceanu. Simplu. Si mi s-a parut ca a crescut excesiv, cam cu acest procent", a spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca, daca nu exista vointa politica pentru ca aceste reduceri sa fie facute, salariatii de la stat vor trebui sa fie platiti din imprumuturi.

"Daca nu exista vointa politica, ii vom plati din imprumuturi. Si cei care astazi pleaca in somaj din economie vor trebui ca din taxele lor sa platim imprumuturile inapoi si pentru acestia", a spus Basescu.

"Avem imprumuturi pe care le luam, pentru ca trebuie luate, dar trebuie sa ne diminuam volumul de bani pe care il imprumutam pentru a tine un aparat excesiv. Si asta face orice gospodar(..) Nu sunt deloc cinic, dar este interesul ca societatea sa faca fata acestei crize cu costuri cat mai mici", a adaugat presedintele.

Premierul Boc a anuntat miercuri, la finalul sedintei Executivului, ca din cele 226 de agentii, administratii, autoritati, centre, companii, inspectorate, inspectii, oficii, laboratoare, regii si institute care functioneaza in subordinea Guvernului vor ramane 107.

Dintre cele 107 institutii, 33 sunt "obligatorii" fie datorita raporturilor cu CE, fie pentru ca sunt indispensabile functionarii statului.

Alte 60 de societati comerciale subordonate ministerelor Economiei si Transporturilor se afla in evaluare sau lichidare.

In urma restructurarii agentiilor guvernamentale vor fi eliminate 9200 de posturi din aceste structuri, fie prin disponibilizari, fie prin scoaterea din schema de personal a posturilor vacante, dar bugetate.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#somaj, #administratie, #deficit bugetar, #cheltuieli publice, #profit reinvestit , #stiri Mircea Geoana