Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat, miercuri, ca autoritatile trebuie sa regandeasca ideea de infiintare a celor doua societati energetice nationale si sa gaseasca o masura temporara, acceptata de CE, prin care sa ofere populatiei preturi mai mici la energie si gaze naturale, transmite Mediafax.
"Trebuie sa regandim cele doua companii, inainte sa ne gandim la profituri pe termen scurt, dar sa nu uitam ca milioane de romani au trecut sub pragul saraciei. Sa gasim o masura temporara, cu acordul CE (Comisiei Europene - n.r.), sa facem cosul de energie si gaze un pic mai suportabil, macar pe sase luni", a afirmat Geoana prezent intr-o conferinta pe teme de energie.Guvernul intentioneaza, de la inceputul anului 2009, sa comaseze in doua entitati cele mai importante companii energetice.
El a adaugat ca acesta este un mesaj "rational", insa ulterior s-a scuzat ca introduce un "diapazon mai social".
"Este un mesaj rational, nu social. Ma scuzati daca introduc un diapazon mai social, si nu economic", a adaugat Geoana, spunand ca se refera la sprijinirea romanilor care intampina dificultati financiare.
El a afirmat ca Romania se indreapta spre "indatorare fara dezvoltare", iar intr-un model economic imbunatatit energia trebuie sa ocupe un loc central.
"Ne indreptam spre indatorare fara dezvoltare, si ma refer la actualii guvernanti. Am fost si noi (PSD - n.r.) la guvernare, chiar daca noua luni, si-mi asum asta", a spus Geoana.
Pe de alta parte, Geoana a spus ca se impotriveste ideii privatizarii companiilor energetice strategice, precum Romgaz Medias si Transelectrica (TEL), dar ca agreeaza ideea listarii unor pachete de actiuni la aceste companii pe piata de capital.
"Sunt impotriva privatizarii de actiuni la Romgaz si Transelectrica, daca vrem sa jucam un rol energetic in regiune. A, putem lista o parte din actiunile lor la bursa, dar uitati-va la Cehia sau alte tari, care isi protejeaza interesele", a mai spus Geoana.
Ministerul Economiei are in vedere plasarea pe piata de capital a unor pachete minoritare de actiuni la mai multe companii energetice, precum Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Transgaz Medias (TGN).