Geoana: Pe timp de criza, trebuie sa investim in energie

Marti, 07 Iulie 2009, ora 11:50
872 citiri
Geoana: Pe timp de criza, trebuie sa investim in energie

Presedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoana, a vorbit marti, la seminarul ASPEN, despre importanta investitiilor in domeniul energetic si despre necesitatea punerii in aplicare a unui set de politici publice in acest domeniu, relateaza NewsIn.

"Sunt absolut convins ca, in conditii de criza grava, daca nu avem luciditatea de a investi in zone strategice pentru a pregati momentul relansarii si ne ducem in decizii doar pe termen scurt, de tipul supravietuire pe termen scurt, gresim profund (...)

Sper ca institutul ASPEN sa fie un medium de colectare de idei interesante si, in urma discutiei noastre, vom pregati un set de recomandari de politici publice pe care in mod oficial le vom inainta factorilor decidenti din Romania", a afirmat presedintele Senatului, in deschiderea lucrarilor seminarului ASPEN privind energia si resursele regenerabile.

Liderul PSD a insistat ca investitia in zona energetica "reprezinta o obligatie intr-un context de criza si nu un moft sau un capriciu pe care o elita ecologisto-romantica o pune in dezbatere", mai ales ca, potrivit lui Geoana, se pot crea in urmatorii ani cateva zeci de mii de noi locuri de munca in aceasta zona.

Presedintele social-democrat a criticat tentatia ca in conditii de criza sa fie abordate doar masuri pe termen foarte scrut, care uneori "inhiba" decizii care ar trebui luate pe termen mediu.

Geoana a subliniat ca Romania "sufera de o capacitate de implementare a unui cadru legislativ existent si a unui set de politici publice care cel putin la modul oficial sunt asumate de catre institutiile statului".

"Consider investitia in energie si in energie regenerabila ca principala resursa de crestere a competitivitatii economiei romanesti pe termen scurt si mediu.

Nu este niciun alt domeniu in care putem sa investim care sa aiba rezultate mai spectaculoase si mai rapide decat investitia in domeniul energetic", a subliniat liderul PSD.

Potrivit lui Geoana, un program coerent de crestere a eficientei energetice ar reduce risipa din sistemul energetic romanesc de aproape 40%, adica exact procentul acoperit din importurile de energie si de gaze naturale.

"Suntem cei mai necompetitivi in Europa, pe fiecare unitate de produs fabricat in Romania cheltuim mai mult energie decat orice alta tara europeana", a mai criticat presedintele Senatului.

El a adaugat si "puseele si cotiturile mult prea radicale in politica din sectorul energetic", care nu au fost coerente si au fost influentate, de multe ori, de "interese oculte".

"Si ieri, in coalitie, s-a luat o decizie si sper ca ministrii Economiei si ai Mediului sa ajunga la un compromis rezonabil, cu privire la tranzactionarea emisiilor de CO2.

Propunerea pe care am facut-o a fost sa nu aruncam aceste resurse in bugetul de stat, nediferentiat, ci sa reprezinte o sursa de alimentare pentru un Fond de competitivitate economica si eficienta energetica, asfel incat sa putem sa ne bazam pe o suma de resurse relativ importanta care, impreuna cu fondurile europene, cu resursele din domeniul mediului, cu cele complementare de la bugetele locale si centrale ar putea sa reprezinte o masa consistenta de resurse financiare, care puse inteligent la lucru cred ca ar putea sa schimbe situatia economica romaneasca si sa pregateasca relansarea noastra", a sustinut Geoana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#buget, #economie, #fonduri, #investitii , #stiri Mircea Geoana